Oproep: Stop met weghalen van borden en klemmen in EVZ!

Foto: Pixabay License/Bru-nO

Het waterschap heeft sinds begin dit jaar zo’n 30 valklemmen voor muskusratten uitgezet in het water van de Ecologische Verbindingszone (EVZ). In de afgelopen weken hebben onbekenden 9 van deze klemmen verwijderd, zo is gebleken bij een controle. Ook verdwenen is een waarschuwingsbord om honden aangelijnd te houden.

Oproep
Gemeente en waterschap doen hierbij de oproep om te stoppen met het weghalen van klemmen en borden. Dat is in het belang van de veiligheid en de tijdsduur van het project. Het verwijderen van de klemmen kan persoonlijk gevaar opleveren. Hoe meer klemmen er worden weggehaald, hoe langer de periode duurt dat er klemmen moeten worden geplaatst in de EVZ. Verder is het belangrijk dat mensen die daar hun hond uitlaten ter plaatse extra worden gewaarschuwd met borden.

Honden
In het gebied geldt structureel een verbod op loslopende honden. Het is extra belangrijk om in deze periode hier ook daadwerkelijk gehoor aan te geven. Zolang de honden aan de riem blijven, is er geen gevaar om in een klem terecht te komen. Alle klemmen worden onder de waterlijn geplaatst. Gevaar ontstaat er als honden gaan zwemmen en uit het water op de kant klauteren. Voorkom dus dat uw hond gaat zwemmen en neem geen risico! Houd uw hond aan de lijn!

Aanpak muskusratten
Waterschap Brabantse Delta plaatst de klemmen voor de vangst van muskusratten. Dit is een knaagdier ter grootte van 25 tot 40 centimeter dat schade toebrengt aan de omgeving. Ze knagen aan waterplanten en rietkragen en die geven de oevers stevigheid. Ook graven ze gangen. Als er teveel muskusratten in de EVZ zijn, kalven de oevers af en zakken ze in. In Brabant zijn zo’n 30 vangers van muskusratten actief in opdracht van een waterschap. Sinds 2017 geldt voor landen van de Europese Unie de plicht om de groei van populaties van muskusratten in de natuur aan te pakken.

Locatie en duur
De klemmen in de Dongense EVZ zijn geplaatst in de sloten tussen Procureurweg / Breestraat, Bolkensteeg / Procureurweg en Bolkensteeg / Watersticht (zandpad Klein Dongenseweg naar watertoren). Waterschap Brabantse Delta verwachte begin dit jaar dat de klemmen moeten blijven staan tot medio april, maar door het weghalen van klemmen kan er noodzaak ontstaan om deze periode te verlengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen