Kabinet schrapt laatste coronamaatregelen volgende week woensdag

Foto: Pixabay License/Geralt

Het kabinet gaat de laatste coronamaatregelen vanaf volgende week woensdag schrappen. Alleen adviezen als handen wassen en isolatie bij besmetting blijven van kracht.

Versoepelen coronamaatregelen
Dat maakte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdagmiddag bekend. Het is volgens de minister “mogelijk en verstandig om verder te versoepelen”. Het aantal besmettingen is mede door de eerdere versoepelingen, carnaval en voorjaarsvakantie opgelopen, maar de ziekenhuizen kunnen de druk goed aan. Het betekent dat volgende week de mondkapjesplicht vervalt in het openbaar vervoer. Het blijft echter wel een advies, zei Kuipers.

Ook 1G vervalt
Ook het testen voor toegang, het zogenaamde 1G-beleid, voor evenementen met meer dan 500 bezoekers komt te vervallen vanaf volgende week. Dat houdt in dat niemand zich meer hoeft te testen. Ook het gebruik van het digitale coronacertificaat voor het inreizen in Nederland komt te vervallen. Het kabinet stapt eveneens af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor.

Test-, isolatie- en quarantaineregels
De test-, isolatie- en quarantaineregels blijven voorlopig wel van kracht. Veel adviezen blijven wel van kracht, maar dat zijn geen verplichtingen. Zo blijft het advies om bij klachten te testen. En wie positief is, wordt net als nu geacht thuis te blijven. Volgens Kuipers gaat het virus niet meer weg, en blijft het een besmettelijke virus, waarbij er ook weer een opleving kan ontstaan. Het kabinet kan zich nu richten op de lange termijn aanpak hiervoor, waarbij ventilatienormen en virusremmende basismaatregelen worden voorbereid.

met dank aan: Groningen Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen