Boeiend verkiezingsdebat levert aantrekkelijke discussies op

Een kwinkslag hier en daar, de nodige humor, maar zeker ook inhoudelijke scherpte: het verkiezingsdebat tussen de vijf Dongense politieke partijen gisteravond in De Cammeleur leverde, mede dankzij de presentatie van gespreksleider Jan Waalen, journalist bij Omroep Brabant, een boeiende avond op.

Met zijn dynamische en inhoudelijk sterke presentatie voelde Waalen de lijsttrekkers, gesteund door een kandidaat-raadslid stevig aan de tand over een aantal thema’s. Dat leverde regelmatig aantrekkelijke en interessante discussies op, ook al werd het het spel niet heel erg hard gespeeld. Toch konden de ruim 80 aanwezigen wel een goede indruk krijgen van de verschillende standpunten van de partijen.
Elke partij had een thema aan mogen dragen, dat voor hen heel belangrijk was. Daarnaast werden de partijen uitgelokt tot uitspraken over voorstellen die in de verschillende verkiezingsprogramma’s staan.

Door: Bernadette Klerx

Jan Waalen zette al meteen de toon door elke partij op een min of meer ludieke manier te introduceren.Het ijs was daarmee wel gebroken. De partijen kruisten vervolgens de degens met elkaar over de woningbouw ( ingebracht door de Ouderenpartij), een wethouder die zich specifiek bezighoudt met de problematiek van de kleine kernen ( ingebracht door het CDA), geen bezuinigingen meer op cultuuur en sport ( ingebracht door de VPD) , duurzaamheid (ingebracht door D66) en de financiële positie ( ingebracht door de VVD).

Betaalbaar bouwen blijft hot item
Dat er snel, veel en betaalbaar gebouwd moet worden, daar waren alle partijen het wel over eens, maar de weg ernaar toe en of je bijvoorbeeld voorrang zou moeten geven aan ‘eigen’ inwoners, en hoe je doorstroming kunt bevorderen, daarover werd verschillend gedacht. Maar dat wonigbouw de komende vier jaar heel hoog op de agenda blijft staan, dat is wel zeker.

Kan Dongen zelfstandig blijven?
Interessant was ook de discussie of Dongen een zelfstandige gemeente moet en kan blijven. D66 zou graag een onderzoek doen of Dongen wel een zelfstandige gemeente kan blijven, gezien de slechte financiëdle positie. En Bas Evegaars van de Ouderenpartij vond het ook niet verkeerd om eens zo’n onderzoek te doen.

Maar voor de Volkspartij Dongen was dat zowat vloeken in de kerk. ‘Wij willen geen onderzoek, want dat betekent dat je twijfelt aan de zelfstandigheid en dat doen wij niet. Wij willen gewoon dat Dongen een zelfstandige gemeente blijft. De schuldenpositie verandert echt niet als we met een andere gemeente fuseren. Bovendien schrijven we nu ook weer zwarte cijfers’, reageerde René Jansen, de huidige wethouder van Financiën. Hij kreeg meteen steun van de VVD. ‘Ons uitgangspunt is zelfstandig blijven. ‘Big is beautiful’ gaat niet altijd op. De zorgkosten zijn de afgelopen tijd het grootste probleem geweest, maar dat hebben we steeds beter onder controle. ’ Het CDA steekt ook in op zelfstandigheid, maar dan wel in samenwerking met andere gemeentes, zoals nu ook al het geval is. Voor veel zaken werkt Dongen al samen met Tilburg.

Sparen en schulden
Een ander hot item was de financiële positie van de gemeente. De VVD wil de komende jaren zoveel mogelijk sparen, ieder jaar 1 miljoen, om de schulden in toom te houden, maar andere partijen denken daar wat genuanceerder over. De Volkspartij Dongen wil Dongen absoluut niet ‘op slot gooien’ . We moeten zwarte cijfers blijven houden en een deel daarvan sparen en een ander deel investeren in de gemeenschap’, liet René Jansen weten.

D66 en het CDA vroegen zich af of 1 miljoen sparen überhaupt wel mogelijk is met alle investeringen en ambites die de komende jaren op stapel staan. De VVD benadrukte nog eens dat ze Dongen echt niet op slot wil gooien maar ‘we moeten wel een lijn trekken: tot hier en niet verder. ’

Sport en cultuur
De Volkspartij Dongen wil de komende periode het liefst niet verder bezuinigen op sport en cultuur. Maar dat vonden de andere partijen net een stapje te ver gaan. ‘Daar moeten we toch nog eens kritisch naar kijken; welk prijskaartje mag daar dan aanhangen; worden alle subsidies wel gelijkwaardig verdeeld’, waren zo maar wat reacties.

Arbeidsmigranten
Ook het voorstel van de VVD om grote groepen arbeidsmigranten aan de rand van het dorp te huisvesten, kreeg niet ieders handen op elkaar. ‘Diemensen moetneniet afgezonderd zitten, maar gewoon in het dorp’ vond D66. Maar volgens de VVD geldt dat niet voor alle migranten. Velen komen hier maar voor een paar maanden om geld te verdienen en en die hebben niet zo’n behoefte om in de samenleving te integreren.

Is er wel geld voor alle plannen?
De slotstelling was misschien nog wel de meest prikkelende: ‘De gemeente heeft te weinig geld voor alle mooie plannen. ‘
Toch waren alle partijen het wel eens over de te volgen koers. We zullen de komende jaren keuzes moeten blijven maken en elk dubbeltje om moeten draaien, maar we gaan Dongen niet op slot gooien. Over wat dan wel en vooral ook wat niet kan, daarover zal de nieuwe gemeenteraad een debat gaan voeren. Geen enkele partij waagde zich er gisteren aan om daar alvast uitspraken over te doen, ondanks aandringen van Jan Waalen. CDA-lijsttrekker Stijn Sips redde de discussie min of meer door te stellen dat de nieuwe gemeenteraad daarover samen met de inwoners het gesprek aan moet gaan.

De voorspelling
En tot slot ter vermaak: de voorspelling van de lijsttekkers over het aantal zetels. Volkspartij Dongen: 8, CDA: 6, VVD: 5, D66: 5, OVD:3
En maar meteen ter aanvulling: Dit wordt het in ieder geval niet, want er zijn maar 21 zetels te verdelen.

Hoe het politieke landschap er wel uit gaat zien, dat wordt volgende week woensdag duidelijk. En om het belang van stemmen nog eens te benadrukken, kreeg burgemeester Marina Starmans het laatste woord. “Ga alsjeblieft stemmen, want iedere stem telt. Maak gebruik van uw democratisch recht’.

Bekijk meer foto’s van het verkiezingsdebat in de fotoserie bovenaan dit artikel

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen