Ingezonden: Blijvend investeren in onderwijs en talentontwikkeling

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Ingezonden door Volkspartij Dongen

BLIJVEND INVESTEREN IN ONDERWIJS EN TALENTONTWIKKELING

De afgelopen periode hebben we op onderwijs(huisvestings)gebied flinke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. We hebben twee mooie scholen opgeleverd, in 2019 is de Sint Agnes school in Dongen-Vaart in gebruik genomen en vorig jaar het Cambreur College. We hebben de investeringskredieten vastgesteld van maarliefst drie scholen, IKC de Beljaart, IKC Anspach en IKC ‘s Gravenmoer en daarmee hopen we dat de bouw van deze nieuwe scholen spoedig zal starten.

Ondanks de enorme uitgaven die de bouw van een nieuwe school met zich meebrengt willen we nieuwe generaties uitdagend onderwijs kunnen geven in goede schoolgebouwen. Door de nieuwbouw gaan deze scholen weer voldoen aan de huidige normen om zo weer voor langere tijd mee te kunnen. Op lange termijn zullen we de nodige financiële ruimte moeten gaan creëren om ook de resterende schoolgebouwen te kunnen vernieuwen (IKC Biezen en IKC West). Dit om onze hele toekomstige generatie ook te kunnen laten genieten van het complete onderwijsaanbod in Dongen (van peuteropvang tot en met voortgezet onderwijs).

Onze fractie vindt het erg belangrijk dat we op tijd geïnformeerd worden over ontwikkelingen en voortgang van de nieuw te bouwen scholen. Helaas gaat dit tot op heden nog niet hoe dat wij dit zouden willen. Voor ons is het echt belangrijk dat dit de komende bestuursperiode gaat veranderen. Goede communicatie tussen de gemeente, schoolbesturen en de ouders moet altijd het uitgangspunt zijn. Vorige week hebben we ons als fractie dan ook verbaasd dat we via de pers hebben moeten vernemen dat school de Noorderpoort mogelijk in augustus al opgeheven moet worden. Wij begrijpen de onrust onder de ouders en leerlingen erg goed. Er is al 3 jaar bekend bij Stichting Initia dat de leerlingaantallen onder de opheffingsnorm zitten maar nooit is er gesproken over sluiting door het ontbreken van financiële middelen. Wij zullen hier de komende tijd kritische vragen over stellen.

Adequate ondersteuningsmiddelen en/of vervoersmogelijkheden dienen beschikbaar te worden gesteld aan kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben. Daarnaast dient talentontwikkeling te worden bevorderd mede door samenwerking op gebieden binnen sport/cultuur/muziek (o.a. via het programma Sjors Sportief/Creatief). Willen we in Dongen ons rijke verenigingsleven in stand houden dan dient geïnvesteerd te worden in talentontwikkeling danwel dient er absoluut niet verder te worden versoberd. Gezien de huidige financiële ruimte is dit een uitdaging maar door juiste prioritering niet onmogelijk. Wij maken ons hard voor een rijk verenigingsleven waarbij de opgedane talenten kunnen worden vertoond.

Het is te lezen in ons verkiezingsprogramma ‘Dongen op 1’ op onze internetpagina https://volkspartijdongen.nl/verkiezingsprogramma-2022-2026/ of via onze QR code.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen