Foto van de week

Foto: Corry van der Rijken

Na de creatieve explosie van Freds banaan van vorige week laat Fotoclub Dongen deze week weer eens een drieluik zien en wel van Corry van der Rijken.

“We hebben al eerder werk van haar gezien in het artikeltje over het mentoraatschap. Nu laten we enkele foto’s zien van het Holocaust Namenmonument, gelegen in de voormalige Jodenbuurt van Amsterdam, vlakbij de synagoge. Het is een ontwerp van Daniel Libeskind.

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust hebben na meer dan 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument gekregen. Hierop staan alle namen vermeld van de Nederlandse Holocaust-slachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord. Tevens de namen van henj die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee heeft Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot aan september 2021 kende Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd (https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/home/)

De fotoserie laat een 3-tal fragmenten zien van dit bijzondere monument. Er staat op elke steen een naam van het slachtoffer, maar de maker heeft bewust gekozen om deze niet expliciet in beeld te brengen. Anoniem dus. De buitenste foto’s geven een minimaal beeld van de omgeving als aanduiding dat het monument in een wijk staat en omarmen daarmee de serie. De middelste foto met een tweetal bezoekers is essentieel in de reeks: er wordt daarmee volgens mij een link gelegd naar het feit dat we deze tragedie NOOIT mogen vergeten. Dat de rechtse persoon een keppeltje draagt geeft de serie extra kracht. Ik wil Corry bedanken voor het afstaan van deze serie en hopen U nog meer werk van haar te kunnen laten zien. Tot volgende week.”

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen