Raad blij met opname ’s Gravenmoerse landschapsvoorstellen bij nieuwe 380kV-lijn

Foto: Pixabay License/Motorjan11

De gemeenteraad is dik tevreden over het feit dat alle voorstellen van de Bewonersgroep ’s Gravenmoer en de dorpsraad Klein-Dongen–Vaart alsnog opgenomen zijn in het landschapsplan voor de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding.

Dit nadat de raad en het College vorig jaar een flinke vuist hadden gemaakt richting de Minister van Economische Zaken. Het landschapsplan moet ervoor zorgen dat de nieuwe hoogspanningsverbinding zo fraai mogelijk in het landschap wordt ingepast. De gemeente, de dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en de Bewonersgroep ‘s Gravenmoer waren uitermate teleurgesteld dat hun plannen nauwelijks in het landschapsplan terug te vinden waren. ‘Onacceptabel’, oordeelde de raad, die vervolgens in een brief richting Minister zijn ongenoegen en teleurstelling uitsprak. Met resultaat dus.

Door: Bernadette Klerx

‘Hot item’
De nieuwe 380 kV- verbinding is met name in ’s Gravenmoer al enkele jaren een ‘hot item’ en houdt de gemoederen flink bezig. Dat die nieuwe verbinding er moet komen, staat vast. De huidige elektriciteitslijn heeft namelijk zijn maximale capaciteit bereikt en niks doen, is geen optie, want dat betekent vragen om problemen met de elektriciteitsvoorziening. De nieuwe verbinding loopt van het Zeeuwse Rilland tot Tilbug en komt ook door ’s Gravenmoer.

Geen ‘knik’: te duur
Dat de inwoners van ’s Gravenmoer daar niet blij mee waren, is nog zacht uitgedrukt. Het zorgde voor veel onrust en bezorgde de inmiddels ex-wethouders Van Beers en Van Boxtel flink wat hoofdbrekens, want ‘s Gravenmoer stond op z’n achterste benen. Bewoners streden jarenlang voor de zogenaamde ‘knikvariant’, waardoor de lijn verder van de dorpskern komt te liggen. Maar daar maakte TenneT, die de lijn gaat realiseren, al gauw korte metten mee. Het was te duur in verhouding tot wat het oplevert. ‘Een dergelijke rigoureuze aanpassing van het tracé is alleen mogelijk als er sprake is van het oplossen van een knelpunt en daarvan is hier geen sprake’ oordeelde TenneT.

Inzetten op landschap
In september 2019 stelde de minister het tracé definitief vast; einde verhaal dus voor de knikvariant. De teleurstelling in ’s Gravenmoer was groot en het was even flink slikken. Maar gemeente, dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en Bewonersgroep ’s Gravenmoer besloten toen maar vol in te zetten op het landschapsplan, want daar hadden ze nog wel wat in de melk te brokkelen. Het landschapsplan is bedoeld om de natuur zoveel mogelijk intact te laten en te verfraaien. Want dat het landschap door de nieuwe lijn een ander aanzicht krijgt, is onvermijdelijk. Het landschapsplan moet eventuele negatieve gevolgen voor de natuur compenseren. En nu zijn dus alle voorstellen van de bewonersgroep en dorpsraad opgenomen in het plan.

Eerherstel voor haven?
De raad was er blij mee. ‘Na de eerdere teleurstelling over het niet doorgaan van de ‘knikvariant’ is er nu wel goed nieuws’, constateerde D66-raadslid Marieke Schouten. Alle voorstellen zijn overgenomen en dat is een goede eerste stap. Maar we zijn er nog niet, we moeten blijven aandringen op overleg. Een van die voorstellen is de verbreding en het doortrekken van het Molenvaartje en het in ere herstellen van de oorspronkelijke haven. De wens van de bewoners is om op de kop (hoek Havenkade – Julianalaan – Molendijk) bovengronds het water terug te brengen op de plaats van de gedempte haven.

‘Winstwaarschuwing’
Wethouder Cors Zijlmans was blij met de reacties van de raad maar gaf ook meteen een ‘winstwaarschuwing’ af, zoals hij het zelf noemde. ‘Alle plannen zijn opgenomen, maar dat wil niet zeggen dat het ook allemaal precies zo uitgevoerd gaat worden. Er moet nog onderzocht worden wat mogelijk is en wat TenneT er financieel voor over heeft. Over de haven moet bijvoorbeeld nog flink gesproken worden en uitgezocht worden of dat haalbaar is. Maar goed, de voorstellen staan in het plan, dus dat biedt wel kansen. En wij moeten proberen die tot een goed einde te brengen.’

En dat gaat de gemeente doen door nogmaals bij de minister aan te dringen op blijvend intensief en zorgvuldig overleg met de Bewonersgroep ’s Gravenmoer en de Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en de plannen zo snel mogelijk uit te voeren. Verwacht wordt dat de minister het Landschapsplan in 2022 definitief vaststelt en als er dan geen bezwaren meer binnenkomen, kan de uitvoering beginnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen