Ingezonden: “Woningbouw een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren”

Foto: Pixabay License/Capri23auto

Ingezonden door D66 Dongen

Woningbouw een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren
Enkele weken geleden schreven onze kandidaten Joeri de Jong (#2) en Martijn Messing (#5) over de stevige financiële uitdaging die de gemeente Dongen heeft. Hierop reageerde Ulas Köse, de nummer 4 van de kandidatenlijst van D66, met de opmerking dat hij en zijn vrienden zich op dit moment vooral erge zorgen maken over het tekort aan huizen. Ulas is 24 en woont op dit moment nog bij zijn ouders. Hij hoopt over een aantal jaar zijn eerste eigen woning in Dongen te kunnen kopen. Maar ja, de grote vraag is of dit dan ook gaat lukken. Zijn er over een aantal jaren wel voldoende betaalbare huizen in Dongen voor zijn generatie?

Net als in de rest van Nederland kent ook Dongen namelijk een woningtekort. Als het aan D66 Dongen ligt, een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende bestuursperiode. Uit het recent uitgevoerde woningbehoefteonderzoek blijkt dan ook dat veel inwoners in Dongen op zoek zijn naar een (ander) huis. Vooral starters, alleenstaanden en ouderen hebben moeite om een passende woning te vinden. D66 Dongen wil voldoende woningen voor alle doelgroepen voor nu en in de toekomst.

Allereerst is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in de woningbehoefte in Dongen. Door dit inzicht in welke type woningen en prijsklassen we nodig hebben, kunnen we het woningprobleem effectief en efficiënt aanpakken. D66 Dongen heeft, samen met andere partijen, al het initiatief genomen om een woningbehoefteonderzoek uit te laten voeren, waarvan we recent de resultaten binnen hebben gekregen.

Uit dit woningbehoefteonderzoek komt naar voren dat in nagenoeg alle woningmarktsegmenten een woningbouwbehoefte ontstaat. Door de gestegen woningmarktprijzen in Dongen en de beperkte budgetten van veel (koop)starters is er een tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen. Door de koopwens van kleinere huishoudens (en het kleine aandeel koopappartementen in Dongen) is er in omvang het grootste tekort aan koopappartementen (eerste koopwoning). Voor de groep ouderen geldt overigens dat er een behoefte is aan zowel betaalbare als duurdere koopappartementen (doorstroming). Gemiddeld geeft 20% van de woningzoekenden in Dongen de voorkeur aan nieuwbouw boven bestaande bouw.
Daarnaast dient er rekening mee gehouden te worden dat bij de stijgende woningmarktprijzen de vraag kan veranderen. De vraag naar vrijstaande woningen zal zich vaker vertalen naar twee-onder-een-kap of hoekwoningen, maar ook verandert de vraag van koop- naar huurwoning.

Voor Ulas is het duidelijk: “We moeten zo snel mogelijk aan de slag met de waardevolle bevindingen uit het woningbehoefteonderzoek. Iedereen heeft recht op een passende woning in Dongen!” In het verkiezingsprogramma van D66 Dongen besteden we extra aandacht aan de groepen waar te weinig woningen voor zijn, zoals starters als Ulas en zijn vrienden. “D66 Dongen wil actieve grondpolitiek voeren om voldoende woningen te kunnen bouwen naar rato van de verwachte woningtekorten. Dus het woningtekort efficiënt en effectief aanpakken”, aldus Ulas. In de komende vier jaar in de raad wil hij voldoende betaalbare woningen voor (toekomstige) Dongenaren realiseren. “De gemeente kan hier een groot verschil maken, zelfs op korte termijn door herbestemming van leegstaande gebouwen en het introduceren van nieuwe financiële mogelijkheden. Met politieke vastberadenheid en een stevige gemeentelijke regie op de woningbouw komen we er.”

Ook in 2022 staan we iedere laatste zaterdag van de maand op het Looiersplein, zolang de corona-maatregelen dat toe laten. Op 29 januari tussen 12.00 en 14.00 staan onze kandidaten u graag te woord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen