Burgemeester feliciteert 100-jarige Mevrouw van Rijen-Nollen

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Op maandag 24 januari vierde mevrouw van Rijen-Nollen haar 100ste verjaardag. Natuurlijk kreeg de jarige tijdens deze bijzondere dag een felicitatiebezoek van burgemeester Marina Starmans.

Mevrouw van Rijen-Nollen werd  geboren 24 januari 1922 in een schoenmakersgezin van 5 kinderen. Ze was 18 jaar toen de 2e wereldoorlog uitbrak en in die tijd was ze kind aan huis bij de boerenfamilie van Bragt aan de andere kant van het kanaal. Ze was heel actief in jongerenorganisaties, (o.a. KPJ)

Na de oorlog leerde ze haar toekomstige echtgenoot kennen, die na 4 jaar uit Duitsland was teruggekomen waar hij dwangarbeid heeft moeten verrichten voor de Duitsers.  De verkering duurde een flinke periode, want in de tijd was huisvesting heel moeilijk, dus bleven ze lang thuis wonen voordat ze konden trouwen. In 1951 was het huwelijk een feit en het stel verhuisde naar Valkenswaard waar de man van Mevrouw van Rijen-Noillen  werk vond bij een lijmvleesfabriek, waar een woning bij hoorde. Hij ging op en neer rijden met lijmvlees vanuit de leerlooierij in Dongen naar de lijmfabriek in Valkenswaard, waar hij s ’morgens eerst de ketels moest opstoken en s ’avonds weer zuiver maakte.

Het gezin kreeg gestalte met de geboorte van zoon Han in 1952 en  Peter in 1957. De heimwee naar Dongen was groot en enkele jaren later trok het gezin vanuit Valkenswaard toch terug naar Dongen, waar de heer van Rijen werk gevonden had als chauffeur bij van Tuin glasfabriek (en limonade) in de Hoge Ham. Een huis was moeilijker te vinden, het gezin woonde meer dan een jaar bij de ouders van van mevrouw van Rijen-Nollen ingewoond in een duplexwoning in de Eikenstraat.

Met hulp  van de Familie v. Tuin kon het gezin een huis kopen in de Julianastraat waar na enige tijd dochter Anja geboren is. Hier hebben ze lang gewoond en ook de nodige verbouwingen gedaan. Nadat haar man in 1996 overleed, heeft mevrouw van Rijen-Nollen nog enige jaren in het huis gewoond, totdat zij in 2004 naar de Volckaert is gegaan. Half 2021 is mevrouw van Rijen-Nollen verhuisd naar de gesloten afdeling op Jasmijnhof waar ze nu haar 100e verjaardag vierde met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen