Foto van de week

Foto: Bert Verheijden

Deze week presenteren we u weer eens een kleurenfoto van een van de leden van fotoclub Dongen, Bert Verheijden. We zien een 7-tal koeien naast elkaar staan en die ons als toeschouwers strak aankijken.

“Uit zeer betrouwbare bron kan ik hier vermelden dat we te maken hebben met het ras blonde aquitaine. met het ras blonde aquitaine” aldus de fotograaf. “Deze koeien worden voor het vlees gehouden. Het gebied langs de Mark is de vloeiweide. Bij hoogwater overstroomt dit gebied. De koeien waren daar voor de begrazing en zijn van nature erg nieuwsgierig, vooral als er een fotograaf staat mijn zijn fototoestel en statief. De dames vonden het leuk om voor mij te poseren zo te zien.”

De foto is gemaakt in landscape formaat, dus een horizontale opname. Deze uitsnede leent zich prima voor deze opname, waarbij de opstelling van de koeien het effect alleen nog maar versterken. De koeien vullen de foto nagenoeg helemaal. Zowel de voorgrond als de luchtpartij zijn minimaal aanwezig; de focus ligt echt op de koppen van de beesten. Zes koeien van deze serie hebben nagenoeg allemaal dezelfde pose. Je kunt als fotograaf bij dit soort opnames niets regisseren. Je bent puur afhankelijk van wat die beesten in hun kop hebben. Daardoor kan het zo maar gebeuren dat er een “halve koe” op staat. Zou dat beest weg zijn, wordt de foto mijns inziens een stuk sterker. Je hebt niet altijd pech, want hoe mooi is de kop van de 5e koe van links?! Het is een mooie onderbreking van deze rij koeien en eigenlijk niet weg te denken. Zo zie je maar!

Genoeg over de compositie van deze foto. Het is een ietwat tegenlicht opname met een ondergaande zon. Wellicht is er iets in de belichting mis gegaan: de koeien zijn enigszins onderbelicht en komen daardoor wat donker over. Er valt namelijk geen licht op de koppen en lijven. Je zou daar tijdens de opname al rekening mee moeten houden door handmatig in te grijpen: iets overbelichten.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen