Nieuwe rubriek: Dongen Toen en Nu

Foto:

Elke vrijdag ziet u hier een foto uit de serie ‘Dongen TOEN en NU’ van Ad Hessels.

Hoe zag Dongen er in de loop der jaren uit? Er verandert ongemerkt best veel. En dan is het maar goed dat er foto’s zijn, zodat je kunt vergelijken.  Amateurfotograaf Ad Hessels fotografeert Dongense gebouwen en situaties die in de loop der tijd veranderd zijn. De foto’s van TOEN zijn door Ad zelf gemaakt of aan hem geschonken. De foto’s van NU zijn: allemaal door Ad gemaakt. Daarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk vanuit dezelfde positie te fotograferen zodat de veranderingen goed tot uiting komen.

Alle foto’s uit de serie Dongen TOEN en NU die Ad gemaakt heeft kun je ook bekijken op de website www.dongentoenennu.com

 

Op deze foto zien we de voormalige Sint Josephkerk, die in 2009 werd gesloopt

De Sint Josephkerk werd gebouwd onder architectuur van Hubert van Groenendael en werd ingewijd op 30 september 1907. De naam van de patroonheilige toont aan dat Dongen een plaats was waar veel industriearbeiders woonden. De kerk was een driebeukige kruisbasiliek met een vijfzijdig afgesloten koor. In 1958 werd de kerk nog uitgebreid met twee traveeën en een nieuwe ingangspartij in de stijl van de Delftse School.

Het dalend kerkbezoek maakte dat de kerk in 2003 aan de eredienst werd onttrokken. De stichting Sint Joseph Blijft ijverde fel voor het behoud van het gebouw. Dit mocht niet baten. In 2009 werd de kerk gesloopt. Alvorens de sloop begon werd de spits van de vieringtoren van het gebouw getakeld. Deze heeft een plekje gekregen tegenover de plaats waar de kerk stond. Op de plaats van de kerk zijn inmiddels woningen gebouwd.

 

Op deze foto zien kijken we naar de hoek van het huidige Looiersplein. Vroeger stond daar het bekende Café Krasnapolsky.

Uit het boek: kroegentocht Dongen

Het pand op de hoek van de Tramstraat en de Hoge Ham  werd gebouwd rond 1900. De eerste die hier een koffiehuis begon was C. van Pelt. Het was een centraal punt in Dongen zo naast het nieuwe tramstation. Het station was er gekomen toen in 1904 de tramrails ook naar Tilburg werden doorgetrokken. Het café fungeerde ook als wachtplaats voor de tramreizigers en deed dienst als fietsenstalling. Als er passagiers zaten te wachten in het café werd een rode vlag uitgehangen. In 1916 veranderde het koffiehuis van eigenaar toen C.B. Wouters-Mols het pand ging huren en het café overnam. Toen hij op 74-jarige leeftijd stopte, was hij hier 24 jaar kastelein geweest. Het pand was eigendom van de heer Oomens, een R.K. priester. 

Reacties

Cookieinstellingen