Ingezonden: De financiën van de gemeente Dongen, een grote uitdaging, ook voor u

Foto: Saskia Moerman

Ingezonden door D66 Dongen

De financiën van de gemeente Dongen, een grote uitdaging, ook voor u
De afgelopen 4 jaar is het leven in Dongen fors duurder geworden. De jaarlijkse woonlasten van een meerpersoonshuishouden stegen van € 726,- per jaar in 2017 naar € 882,- in 2021.
Ook de schuld van de gemeente Dongen werd veel groter. Deze groeit op basis van reeds genomen besluiten van € 2.400,- per inwoner in 2018 (€ 61 miljoen) naar maar liefst € 3.600,- (€ 94 miljoen) in 2025. En dat is slecht nieuws voor alle inwoners van Dongen.

Schulden moeten namelijk afgelost worden. De aflossing en rentebetalingen gaan af van de inkomsten van de gemeente en kunnen dus niet besteed worden aan zorg, armoedebestrijding, voorzieningen voor ouderen, sport en bewegen, duurzaamheidsbeleid, energietransitie, ondernemerschap of groenvoorziening. U zult hiervan de effecten meer en meer ervaren.

De coalitie van VVD – PvdA – VPD werd het pas in 2021 duidelijk dat de schulden niet verder mochten stijgen en ze trokken voor zichzelf – ze zijn immers zelf verantwoordelijk voor de hoge schuldenberg – aan de noodrem. In Amerikaanse stijl kondigden ze een schuldenplafond af en als klap op de vuurpijl moest er ook nog extra gereserveerd worden om de schulden af te lossen. De nieuwe gemeenteraad wacht een zware taak.

D66 Dongen vraagt al vanaf 2018, toen ze voor het eerst meedeed in de gemeenteraad, om een takendebat. We willen de vorige begroting niet als uitgangspunt nemen voor de nieuwe begroting maar opnieuw beginnen. Wij willen precies weten welk deel van onze begroting ingezet moet worden voor de wettelijke taken, die de gemeente verplicht is om uit te voeren en we willen dus ook weten welk deel van de begroting ingezet kan worden voor niet wettelijke taken en eventuele extra aflossing van schulden. Over dit deel van de begroting, het niet wettelijke deel, voeren wij graag een takendebat met de hele gemeenteraad en met u, de inwoners en bedrijven in Dongen. Waar zetten we het geld dat er is voor in?

D66 Dongen maakt zich hard voor armoedebestrijding, groen in de wijk, preventie in de zorg, duurzaam ondernemen, een betaalbare energietransitie voor iedereen, goede ouderen voorzieningen, betaalbaar wonen en sport en spel voor iedereen. Helaas hebben we wel te maken met die hoge schuldenlast en realiseren dat we keuzes, misschien wel harde keuzes, moeten maken. Laten we dan ook snel starten met dat takendebat. Onze motie hiertoe is aangenomen op 11 november 2021. Het college kan nu al starten met de voorbereidingen zodat de nieuwe raad gelijk kan doorpakken.

Namens D66 Dongen,
Joeri de Jong (raadslid)
Martijn Messing (lid financiële commissie)
dongen.d66.nl

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen