3 redenen om een tweedehandsauto te kopen

Foto:

Advertorial Het kopen van een tweedehandsauto in plaats van een nieuw voertuig is voor veel automobilisten een geweldige optie. Als je voor een gebruikte auto kiest in plaats van een nieuwe, kun je namelijk op verschillende manieren veel geld besparen.

Een occasion kost alleen al op basis van de koopprijs minder, maar daar stopt de besparing niet. Je zult ook veel minder naar je portemonnee grijpen dan wanneer je een gloednieuw voertuig bestuurt op het gebied van vergoedingen, verzekeringen en afschrijvingen. Onderstaand vind je dan ook drie redenen om een tweedehandsauto aan te schaffen in plaats van een nieuwe tweewieler.

Lagere verzekeringskosten
Verzekeringskosten variëren op basis van onder meer je leeftijd, rijgeschiedenis, kilometerstand en locatie. Gewoonlijk is – net zoals het voertuig minder kost – de verzekering voor een gebruikt voertuig meestal lager dan die van een nieuw voertuig. Een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten van een autoverzekering is de waarde van de auto. Omdat een occasion minder waard is dan een nieuwere versie, zouden de verzekeringskosten lager moeten zijn. Dit kun je zelf controleren via auto verzekeren. In termen van aanbevolen dekking, als je voertuig ouder is, wil je misschien alleen WA overwegen als je staat dit toestaat, in plaats van uitgebreide dekking toe te voegen als je voertuig nieuwer is. Maar verzekeringstarieven zijn niet altijd consistent, dus om geld te besparen, moet je beslist de tarieven vergelijken.

Meer gemoedsrust
In het verleden droeg het besturen van tweedehandsauto’s een stigma en veel automobilisten zagen het als een risico, maar de beschikbaarheid van voertuiggeschiedenisrapporten heeft dit landschap veranderd. Bestuurders kunnen nu details zien over het eigendom van een auto, ongevalsgeschiedenis, titelstatus, kilometerstand en meer. Voordat je je een gebruikt voertuig koopt, profiteer je van aanbiedingen van websites om geschiedenisrapporten over het voertuig te bekijken. Op basis van het voertuigidentificatienummer van de auto bieden deze rapporten een scala aan waardevolle informatie, waaronder verificatie van de kilometerstand en of het voertuig ooit door een verzekeringsmaatschappij total loss is verklaard. Op basis hiervan kun je vervolgens bepalen of je de occasion wel of niet kopen. Heeft het nog nooit schade gehad? De tweedehandsauto zou dan maar zo een goede aankoop kunnen zijn!

Minder afschrijving
Afschrijving van voertuigen is een onvermijdelijke realiteit van autorijden, maar een occasion biedt veel minder afschrijving dan een nieuw voertuig. Nieuwe auto’s worden doorgaans ongeveer 20 procent afgeschreven wanneer ze van het terrein worden gereden. En de meeste auto’s verliezen het eerste jaar nog eens 10 procent aan waarde. Dat is een waardeverlies van 30 procent tijdens het eerste jaar van eigendom. Een tweedehandsauto wordt veel langzamer afgeschreven dan een nieuwe auto. Dit komt omdat als je eenmaal achter het stuur van het voertuig zit, het al zijn grote waardevermindering heeft ondergaan. Gloednieuwe auto’s worden afgeschreven op het moment dat ze het perceel verlaten, maar een gebruikt voertuig staat gelijk aan langzamere afschrijving, dus je zult geen last hebben van de grootste afschrijvingskosten, wat bij nieuwe vierwielers wel het geval is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen