Foto van de week

Foto: Rob Verschuren

Helaas is de lockdown nog niet voorbij, dus mogen de leden van Fotoclub Dongen nog niet fysiek bij elkaar komen in dorpshuis de Geubel in ’s-Gravenmoer. Zodra dit weer mogelijk is, bent U uiteraard van harte welkom op de clubavond: elke woensdagavond van 20.00-22.30 uur.

Maar nu terug naar de foto van de week net als titel “Wasknijper” van Rob Verschuren. Toen ik deze foto tijdens de digitale bespreking zag kon ik geen verband leggen tussen de titel en de inhoud van de foto. Nu is dat ook niet zo belangrijk, want het gaat immers om datgene wat we zien. Ik vond het een spannend beeld door de bijzondere compositie: een symmetrisch beeld door de twee zuilen vanuit de hoeken, die naar boven lopen. Ze leiden naar het centrum van de foto, waar we een vreemd object zien. Het blijft gissen naar wat het zou kunnen zijn.

Een tweede foto van Rob “verraadde” jammer genoeg de ware toedracht van de eerste foto. Het bleek een fragment te zijn van de klokkentoren naast het Centraal Station in Tilburg.
Door de bijzondere vorm wordt deze toren in de volksmond ook wel ‘de Wasknijper’ genoemd. De klokkentoren hoort bij het station dat in 1965 gebouwd is door spoorwegarchitect Ir. Koenraad van der Gaast.

De toren is voorzien van een carillon met 12 klokken die gegoten zijn door de klokkengieterij Petit & Fritsen. Het carillon heeft een automatisch speelwerk, waardoor elk kwartier een melodie wordt gespeeld. Het klokkenspel weegt 234 kilo. Daarnaast is deze klokkentoren de schoorsteen van het station, zoals bij zoveel andere stationstorens uit die tijd.
De klokkentoren is gebouwd op initiatief van het ‘Comité Oorlogsgedenkteken Tilburg’ en is daarmee een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945). Vanaf het station in Tilburg zijn veel Joodse mensen en andere oorlogsslachtoffers per trein getransporteerd naar kampen in Nederland en Duitsland om daar te werken of te worden gedetineerd.

De toren is dus een oorlogsmonument om de slachtoffers te gedenken, die vanaf deze plaats per trein werden afgevoerd om gedetineerd te worden in kampen in Nederland of Duitsland, of afgevoerd naar Duitsland, om daar te werk te worden gesteld. Vanaf het perron is er goed uitzicht op de voormalige gebouwen van de NS, vroeger bekend als D’n Atelier. Kort voor het verlaten van de stad hebben Duitse Sprengcommando’s hier grote vernielingen aangericht.
Aan de klokkentoren is een bronzen plaquette bevestigd met de woorden:

‘Moge dit klokkenspel de dankbare gedachtenis in standhouden aan de stadsgenoten die in de strijd en het verzet in de jaren 1940 – 1945 hun leven offerden.’
(Bron: Wiki Midden-Brabant)

Hoewel het verhaal achter de foto niet het allerbelangrijkste is, vond ik het zeker interessant om wat informatie te lezen over de geschiedenis van deze klokkentoren.
Rest mij om Rob te bedanken voor zijn bijdrage in de rubriek Foto van de Week.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen