Obs de Springplank biedt leerlingen kans op een ruime voorsprong

Foto:

Kennis opdoen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Van een school wordt dan ook verwacht dat zij kinderen zoveel mogelijk van deze kennis meegeven. Echter is het kunnen leren van nieuwe leerstof afhankelijk van een heleboel factoren. Obs de Springplank streeft er naar, leerlingen zoveel mogelijk tools mee te geven om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Sinds dit schooljaar werkt Obs de Springplank in alle leerjaren aan het gericht ontwikkelen van “executieve functies”. Dit zijn vaardigheden die kinderen leren om zowel op cognitief als sociaal emotioneel vlak zo goed mogelijk te kunnen groeien. Zo trainen ze bijvoorbeeld werkgeheugen, aandacht vasthouden, plannen, taakaanpak, maar ook vaardigheden als leren-leren, gedachten ordenen en emoties reguleren. Door dit vanaf de kleuterperiode in een doorgaande lijn te oefenen, bereikt de school dat kinderen optimaal voorbereid worden op het leven binnen en buiten. Rekenen wordt bijvoorbeeld gemakkelijker als je weet welke spullen je nodig hebt, taal gaat beter als je je aandacht bij een instructie leert te houden en je kunt gezellig buiten spelen als je je emoties onder controle weet te houden.

In de praktijk wordt bijvoorbeeld gericht gewerkt aan één vaardigheid per week, waarbij de kinderen in gesprek, samen met de leerkracht actiepunten uitzetten. Hoe ouder de kinderen worden, hoe individueler de doelen zijn. Met gerichte spelletjes, klassengesprekken en interventietechnieken, wordt gedurende een vaste periode gewerkt aan een doel. Met het samen oplossen van een moeilijke puzzel oefen je doorzettingsvermogen, je aandacht erbij houden en het omgaan met frustraties. Het dagelijks verzorgen van de schoolkonijnen vergt organisatievermogen en discipline.

Er wordt opgemerkt dat de leerlingen steeds meer inzicht krijgen in hun eigen handelen en opmerken aan welke doelen ze nog willen werken. Door kritisch naar vaardigheden te blijven kijken en er aan te werken, geeft Obs de Springplank de leerlingen een breed scala aan vaardigheden mee voor de toekomst.

Volg ons op facebook via: Obs de Springplank | Facebook Voor een rondleiding of meer informatie kunt u bellen met het telefoonnummer op onze website: www.obsspringplank.nl


 

Reacties

Cookieinstellingen