Hoe ga jij om met buren geluidsoverlast?

Foto: 24 webvertising

Ingezonden Een veel voorkomend probleem in Nederland is buren geluidsoverlast. Ook in de omgeving Dongen hebben veel mensen hier mee te maken.

Overlast en daardoor ontstane burenruzies kunnen behoorlijk hoog oplopen. Vaak weten mensen niet wat ze eraan kunnen of moeten doen. Hierdoor ontstaat er onrust en verdeling in de wijken en lopen ruzies steeds hoger op. Buren geluidsoverlast kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van mensen.

Door de overlast slapen mensen vaak slecht en kunnen ze hierdoor moeilijk hun dagelijkse taken uitvoeren. Soms lopen de emoties zelfs zo hoog op dat mensen overspannen raken en hun werk niet meer kunnen doen. We merken dat mensen niet goed weten welke stappen zij kunnen zetten wanneer zij te maken krijgen met buren overlast. In verschillende programma’s op televisie kun je mee kijken wat het met mensen doet om dag in dag uit in een situatie van buren overlast en ruzie te leven.

Wanneer je ergens woont waar je directe buren hebt, dan is het heel normaal dat je elkaars leefgeluiden hoort. Leefgeluiden zijn bijvoorbeeld geluiden van spelende kinderen, stofzuigen en het dichtslaan van deuren. Geluiden van huisdieren, laat op de avond klussen en harde muziek draaien zijn vaak redenen voor conflicten tussen buren. Wanneer je last hebt van geluiden van je buren is het raadzaam om eerst met je buren te gaan praten en te proberen om tot een oplossing te komen voordat je verdere stappen onderneemt. Vaak kun je met een goed gesprek al een heel eind komen. Helaas is het niet altijd opgelost met een gesprek.

Omdat je je buren vaak tegenkomt, vinden mensen het in veel gevallen lastig om, wanneer praten niet helpt, verdere stappen te ondernemen. De meeste buren willen de vrede bewaren en kiezen ervoor om het te laten voor wat het is. Maar ook bij hen is de emmer op een gegeven moment vol. Het is wijsheid om het niet zo ver te laten komen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen zijn bang voor pesterijen en vervelende situaties wanneer zij stappen ondernemen maar kunnen ook niet verder leven met de geluidsoverlast die er continu is.

In deze blog delen we een aantal tips om om te gaan met buren overlast. Hopelijk weet jij na het lezen van deze tips precies welke stappen je kunt zetten en kun je weer met je buren door één deur!

Komen jullie er samen niet uit?

Wanneer buren er samen niet uit kunnen komen, dan kunnen zij melding maken bij:

  • De gemeente
  • Een buurtbemiddelaar\
  • De politie
  • In het uiterste geval kun je zelfs naar een advocaat stappen

Door de stijgende gasprijzen kiezen steeds meer mensen voor een houtkachel of open haard. Ook dit zorgt vaak voor discussies tussen buren aangezien omwonenden vaak last hebben van de rook van deze kachels en haarden. Het komt vaak voor dat gezondheidsklachten hierdoor opspelen of zelfs hierdoor ontstaan. Als dit soort problemen bij jou in de wijk spelen dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Je gezondheidsklachten melden bij de gemeente of de GGD
  • Je verhuurder of in het geval van een koophuis de Vereniging van Eigenaren om hulp vragen
  • Een melding maken bij Vereniging Leefmilieu

Kamp jij met geluidsoverlast of andere vormen van overlast afkomstig van je buren? Ga dan met je buren in gesprek om tot een overeenstemming te komen of maak gebruik van bovengenoemde tips. Kun je hopelijk weer op vriendschappelijke basis met je buren optrekken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen