Het merendeel van de Nederlanders ziet contant geld binnen een paar jaar verdwijnen, terwijl ruim 8 op de 10 nog altijd cash op zak heeft.
Minder fysiek geld op zak
Steeds minder Nederlanders hebben fysiek munt- en briefgeld op zak. Momenteel heeft 82% van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. Ter vergelijking: in 2014 ging het nog om 95%. 61% van de Noord-Brabanders en Limburgers denkt dat contant geld over 8 jaar geheel uit de samenleving verdwenen is. Wij zijn hiermee negatiever over de toekomst van fysiek munt- en briefgeld dan het landelijk gemiddelde (57%), zo blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 1.000 klanten.
Horeca, markt en winkels
We geven ons contant geld het vaakst uit in de horeca. 22% van iedereen die weleens met contant geld betaalt, doet dat in een café of restaurant. Ook op de markt (20%) in winkels (17%) en in de supermarkt (13%) rekenen we – vooral de kleinere bedragen – nog graag cash af. De ondervraagden geven verder aan vooral contant geld te hebben voor vakanties in het buitenland, collectes aan de deur, de benzinepomp, aankopen via Marktplaats of om de huishoudelijke hulp te betalen.
“Contant geld blijft belangrijk”
Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen toch 8 op de 10 ondervraagden liever niet dat dit fysieke betaalmiddel ooit verdwijnt. Zo voelt contant geld voor veel Nederlanders veiliger dan andere betaalmiddelen. Nederlanders zetten vooral nog vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28% beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43% van de Nederlanders.
voor het volledige onderzoek