IkPas of DryJanuary: 30 dagen geen alcohol in januari

Foto: Pixabay License/QuinceCreative

Tienduizenden Nederlanders gaan vanaf vandaag een poosje stoppen met het drinken van alcohol tijdens IkPas of DryJanuary.

Ga de uitdaging aan
Minder alcohol drinken is één van de meest voorkomende voornemens voor veel mensen. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om vol te houden. ‘IkPas’ is een initiatief waarbij je 30 dagen stopt met alcohol drinken. IkPas of Dry January is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Lichamelijke voordelen
Maar dat zijn niet de enige effecten want veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Uit vorige edities van IkPas bleek dat ruim 62 procent van de deelnemers zich fitter voelt na een alcoholvrije periode. Meer dan 64% kan ook na deze periode makkelijker nee zeggen tegen alcohol en 32% valt af. Zes maanden na de onthoudingsperiode dronken deelnemers gemiddeld 1,1 dag per week minder alcohol.

Makkelijker stoppen met roken
Werd het voorheen afgeraden om naast het stoppen met drinken ook het stoppen met roken door te voeren, tegenwoordig kijken onderzoekers en verslavingsartsen hier heel anders tegenaan. Zowel alcohol als nicotine verhoogt de concentratie dopamine in je hersenen. Dopamine bezorgt je een instant fijn gevoel, dit gevoel wordt nog sterker wanneer je een drankje drinkt én tabak rookt. Door te stoppen met het één, lukt het dan ook beter om ook van het ander af te blijven. Zo kun jij je goede voornemens makkelijker volhouden!

KLIK HIER om mee te doen met IkPas

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen