Strengere stikstof-berekening voor N629

Foto:

De Provincie Noord-Brabant moet een nieuwe stikstof-berekening maken voor de N629. Dat meldt de ‘Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik’ in een persbericht. De vereniging had daarom gevraagd en is blij met deze uitkomst. “We krijgen nu opnieuw de kans om de zaak voor te leggen aan de Raad van State”

“Op basis van de recente uitspraak rond de A15 (stikstof-uitstoot moet naar afstandsnorm 25 km) is het standpunt in ons voordeel gewijzigd” aldus René Roovers, voorzitter van de vereniging. “Ook bij de N629 is uitgegaan van de oude norm van 5 km. Dat is niet langer houdbaar. Verder was de provincie er ten onrecht van uitgegaan dat de stikstof-problematiek in een eerdere uitspraak van de Raad van State al was af-gehandeld. De provincie geeft nu toe, dat dit niet correct was.”

“Op basis van de nieuwe inzichten rond de stikstof is een nieuwe Aerius-rekentool ontwikkeld. Die wordt 13 januari 2022 gepresenteerd. Hierin is de 25 km afstandsnorm opgenomen. Op basis van de nieuwe berekening wordt beoordeeld of een vergunning op basis van de Wet Natuurbescherming nodig is”, zo schrijft de provincie in haar brief.

Verder verontschuldigt de provincie zich volgens René Roovers voor de trage afhandeling van de vraag van de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik. “Vreemd zo’n lakse houding. Een en ander kan namelijk een behoorlijke vertraging voor de weg tot gevolg hebben zeker als het stikstof-besluit leidt tot een beroep bij de Raad van State” zegt Roovers, die daarom vindt dat er intussen echt werk gemaakt moet worden van het opknappen van de Heistraat om de knelpunten bij bijvoorbeeld AVRI weg te nemen. “Provinciale Staten hadden daartoe in een motie al toe opgeroepen, maar daar is tot op heden niets mee gedaan. Langer uitstel van het aanpakken van de bestaande weg is niet verantwoord. Dan werkt de tijd met nieuwe inzichten rond natuur en klimaat in ons voordeel” aldus Roovers.

Reacties

Cookieinstellingen