Denk en doe veilig, lever vuurwerk in!

Foto: Pixabay License/nidan

Er geldt dit jaar, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod met Oud & Nieuw. Het is gevaarlijk om vuurwerk dat je al in bezit hebt, tot de jaarwisseling van volgend jaar thuis te bewaren in de woning of schuur. Dat kan leiden tot persoonlijke ongelukken of brand. Daarom organiseren de gemeenten in Hart van Brabant speciale dagen waarop je veilig vuurwerk in kunt leveren.

Als inwoner van de gemeenten Dongen kun je op woensdag 22 en donderdag 23 december aanstaande vuurwerk inleveren. Dat kan op twee locaties en op verschillende tijdstippen:

Woensdag 22 december
Tussen 14:00 – 18:00 uur
Hilvarenbeek, locatie Bukkumweg 28 (gemeentewerf)

Donderdag 23 december
Tussen 13:00 – 15:30 uur
Tilburg Centrum, locatie Matterhornstraat 3 (parkeerterrein voetbalclub OVC’26)
Tussen 16:00 – 18:00 uur
Tilburg Reeshof, locatie Spaubeekstraat 201 (parkeerterrein voetbalclub TSV Gudok)

Op het inleverpunt neemt een speciaal transportbedrijf het vuurwerk in en vervoert dit vervolgens veilig naar een innamepunt waar het vernietigd zal worden.

Welk vuurwerk wél
Vuurwerk uit de categorieën F2 (consumentenvuurwerk) en F3 (knalvuurwerk, vuurpijlen, enkelschotsbuizen etc. dat sinds december 2020 verboden is) mag naar het inleverpunt worden vervoerd en daar worden ingeleverd. Van het F3-vuurwerk mag per persoon maximaal 25 kg ingeleverd worden. Wordt meer dan 25 kg ingeleverd, dan wordt de politie in kennis gesteld.

Welk vuurwerk niet
Het huidige vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1-categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Belangrijk: Vanwege het gevaar is het niet toegestaan het volgende vuurwerk te vervoeren en in te leveren: professioneel vuurwerk (categorie F4) of zelf in elkaar geknutseld vuurwerk of vuurwerk. Indien dit soort vuurwerk toch wordt ingeleverd op een inleverlocatie, dan wordt de politie in kennis gesteld.

Coronamaatregelen bij inleveractie
We roepen op om alleen te komen. Bij klachten blijf je thuis. Op de inleverlocatie worden specifieke aanwijzingen gegeven om het inleveren veilig te laten plaatsvinden.

Meld opslag illegaal vuurwerk
Illegaal zwaar vuurwerk dat ligt opgeslagen bij mensen thuis, kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Meldingen van opslag of illegale handel worden door gemeente en politie opgepakt en gecontroleerd. Vermoedens van illegaal vuurwerk of handel kunnen gemeld worden bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen