Meederheid raad houdt voet bij stuk: geen garantstelling voor Pukkemuk

Foto:

Het laatste restje hoop van Belevenispark Pukkemuk op een garantstelling van de gemeente voor een lening van 3 miljoen, is gisteren definitief de grond ingeslagen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen een motie van PvdA, CDA en Ouderenpartij om garantstelling nog eens te onderzoeken.

De motie volgde op het debat van twee weken geleden toen op verzoek van een aantal partijen een extra raadsvergadering werd ingelast over dit onderwerp. De uitkomst daarvan: D66, Volkspartij Dongen en VVD wilden niet meegaan met een garantstelling, PvdA, CDA en Ouderenpartij zagen daar niet al te veel problemen in. Het debat draaide om de vraag of Pukkemuk een publiek belang dient. Als dat niet het geval is, dan mag een gemeente niet garant staan, luidde het oordeel van het College; en zij vond dat de uitbreiding van Pukkemuk toch vooral draait om een commercieel belang is.

Door: Bernadette Klerx

Daarin vond het College de Volkspartij Dongen, VVD en D66 aan haar zijde. En dat was gisteren niet veranderd. Het gloedvolle betoog van Pukkemuk-eigenaar Huub van Leijsen en een pleidooi van PvdA, CDA en Ouderenpartij, trok de andere partijen niet over de streep.

Teleurstelling
Huub van Leijsen sprak richting de raad nogmaals zijn diepe teleurstelling uit over het besluit van het College om de garantstelling te weigeren. Dat Pukkemuk geen publiek belang dient, bestreed hij. ‘Wij dienen wel degelijk een publiek belang, wij bieden cliënten van Prisma zinvol werk en dat kan alleen omdat wij ook commercieel zijn.’ Als reactie op de discussie van twee weken geleden gaf hij de partijen die toen tegenstemden ook nog een flinke sneer mee. ‘Er was twijfel of de Provncie wel meedeed. Nou, die doen mee, want dat heb ik zwart op wit’, meldde Van Leijsen. ‘En ook het taxatierapport (dat uitkomt op een waarde van 12 miljoen euro) is opgesteld door een taxateur die door de overheid erkend is. Als je dat dan niet vertrouwt , dan weet ik het niet meer. De Provincie heeft er in ieder geval wel vertrouwen in.’

Ook D66 kreeg er van Van Leijsen nog eens flink van langs. ‘Ik viel van mijn stoel toen D66 tegenstemde. Juist zij zouden achter ons moeten staan. Wij dienen een sociaal-maatschappelijk belang, een speerpunt van D66. We hebben op eigen kosten een stuk ecologische zone aangelegd, en we hebben een eigen waterzuiveringsinstallatie, waarvoor we landelijk geprezen worden. Ik mis in de argumentatie ook wat de uitbreiding voor de gemeente oplevert. Want we brengen toeristenbelasting binnen en extra bezoekers, die ook in Dongen inkopen zullen doen.’

Kansloos
Martin Montens deed het pleidooi van Van Leijsen nog eens dunnetjes over en vroeg via een motie om ‘te onderzoeken of het verzoek om garantstelling niet alsnog ingewilligd kan worden, desnoods onder strikte voorwaarden’. Maar dat bleek een kansloze zaak. ‘Wij hebben enorme waardering voor Pukkemuk, maar de argumenten die in de motie worden genoemd, zijn hier niet relevant. Wij waren al niet enthousiast en dat is nog steeds zo. Het gaat hier niet om een publiek belang en dus is het geen taak van de gemeente om garant te staan, zei VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans ferm.

Soortgelijke reacties waren er van D66 en Volskpartij Dongen. D66-raadslid Marieke Schouten: ‘’Wij begrijpen de teleurstelling, maar wij hebben heel duidelijk aangegeven dat het hier in de basis gaat om een commercieel bedrijf. En dan is het geen taak van de gemeente om garantie af te geven.’ En Denise Kunst (Volkspartij Dongen): ’Ondanks het gloedvolle betoog van de heer Van Leijsen hebben wij vanavond geen nieuwe feiten gehoord en daarom wijzigen wij ons standpunt niet.’

‘Slecht verhaal’
Martin Montens toonde zich diep teleurgesteld in de houding van de VVD, D66 en Volkspartij Dongen. ‘Waarom kunnen wij een ondernemer in deze zeer moeilijke tijden niet bijstaan. In naburige gemeentes spelen soortgelijke zaken en daar hebben ze wel het lef om ondernemers bij te staan. Wij vragen ook alleen maar om nader onderzoek te doen. Meer niet. Nee, ik vind dit echt een heel slecht verhaal’.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen