De voordelen van tweedehands goederen

Foto: Pexels

Ingezonden Waar we vroeger nog naar de kringloop gingen om tweedehands spulletjes te kopen of bij de prikborden van de supermarkten de mooiste advertenties vonden, doen we dat tegenwoordig online.  Zo verkoopt Marktplaats eigenlijk alles wat tweedehands is, maar ze bieden ook nieuwe producten aan. Vinted verkoopt speelgoed en kleding en Whoppah is een design marktplaats. Waar komt die liefde voor tweedehands vandaan?

Ontstaan online handelsplatformen
Eigenlijk is Marktplaats wel de grondlegger van het online tweedehands verkopen. In 1999 werd deze website opgericht. Juist om te voorkomen dat mensen niet meer naar de kringloop gingen. De oprichters wilden dit voor zijn en besloten om zelf maar een website te starten. Dat was geen slechte keuze, want de oprichters verkochten in 2004 Marktplaats voor 225 miljoen euro aan eBay.

Milieuwinst
Voor het milieu is het ook beter om producten tweedehands te kopen. Kleding is daarvan een goed voorbeeld. Dit kan vaak nog wel een tweede ronde mee. Vooral kinderkleding wordt enorm veel online verkocht. Kinderen groeien vaak snel uit de kleding, maar een ander kind zou het nog wel kunnen passen. Hiermee worden grondstoffen, energie en afval bespaard die vaak nodig zijn voor de productie. Niet alle tweedehands producten zullen beter zijn voor het milieu. Een koelkast bijvoorbeeld is nieuw eigenlijk altijd energiezuiniger. Dit geldt ook voor wasmachines, televisies en auto’s. Meubels kun je dan wel weer perfect tweedehands kopen, zoals designmeubelen. Maar ook designkunst, decoratie en verlichting kan prima tweedehands gekocht worden.

Originaliteit
Winkels hebben vaak een bepaalde catalogus. Ze spelen in op trends en op de wensen van de klanten. Toch zorgt dit er vaak voor dat je veel van hetzelfde krijgt. Denk maar eens aan kleding, verlichting, servies en decoratie. Als je iets tweedehands koopt, is er veel meer keuze. Je kunt dan gaan voor wat jij mooi vindt in plaats van wat het merendeel van de mensen mooi vindt. Zo krijg je unieke producten in huis, die niet iedereen heeft.

Minder duur
Natuurlijk is de prijs ook een reden om te gaan voor tweedehands producten. Zo kun je bijvoorbeeld een bank voor soms maar tien procent van de aankoopprijs kopen, of een keukenmachine voor veel minder geld. Hiermee bespaar je geld, maar je kunt ook geld verdienen aan het kopen van tweedehands goederen. Je koopt bijvoorbeeld iets, gebruikt het een tijdje en je verkoopt het weer, soms voor zelfs meer geld dan waarvoor jij het hebt gekocht.

Goedkoop is winst
Je kent de succesverhalen vast wel van Tussen Kunst en Kitsch. Mensen kopen op de rommelmarkt, in de kringloop of online een schilderij voor een tientje. Ze laten hem taxeren door een taxateur en dan blijkt dat schilderij ineens een waarde van vijfhonderd euro te hebben. De kans dat je door een tweedehands artikel aan te schaffen flink wat geld kunt verdienen is groter dan wanneer je het product in de winkel koopt. Daarnaast zijn er producten, zoals designmeubelen of bijvoorbeeld brommers, die in waarde kunnen stijgen. Een tweedehands product kopen is dus helemaal geen slecht idee.

Reacties

Cookieinstellingen