‘Dongens Verleden’ zoekt informatie over landing zweefvliegtuig in 1944

Foto:

De samensteller van de Facebookpagina ‘Dongens Verleden‘ is op zoek naar informatie over de landing van een Engels zweefvliegtuig op 17 september 1944.

Op 17 september 1944, de eerste dag van operatie Market Garden (de luchtlandingen bij Arnhem, Nijmegen en de omgeving van Eindhoven), landde er voortijdig een Engels zweefvliegtuig in de nabijheid van Dongen. Het zweefvliegtuig, een zogenaamde Horsa, landde in het Rijens Broek vlakbij de ophaalbrug over het Wilhelminakanaal. De bemanning, die heelhuids het zweefvliegtuig had kunnen verlaten, raakte al gauw in een vuurgevecht met een grote groep Duitse militairen die bij Overdonk gelegerd waren. Bij het vuurgevecht sneuvelde één Engelse sergeant en raakte de anderen in krijgsgevangenschap. De gesneuvelde Engelse Sergeant werd op 18 september begraven op het kerkhof Vredehof in Tilburg.

In 1997 bezocht één van de overlevende bemanningsleden, de Engelsman David Fulton, samen met zijn zoon Allistor Dongen en werd hij door Dongenaren teruggebracht naar de plaats waar de landing had plaatsgevonden.

Wie kan er iets over de landing van het zweefvliegtuig vertellen, of wie was er aanwezig bij de ontmoeting met David Fulton? Reacties mogen naar Dongens Verleden.

Reacties