Worden CO2 meters verplicht in huishouden en horeca?

Foto: Pixabay License/Geralt

Ingezonden Er zijn hardnekkige geruchten dat CO2 meters verplicht worden in ons land over een poosje. Bij onze zuiderburen in België is die verplichting er al. Omdat België een EU-land is, zal in Nederland hoogstwaarschijnlijk de verplichting voor CO2 meters er ook komen. Nederlandse horecaondernemers hebben geen zin in weer een verrassing en daarom is de vraag naar de CO2 meters ook al drastisch toegenomen.

Wat is een CO2 meter?
Met een CO2 meter kan je koolstofdioxide detecteren. Ieder mens ademt CO2 uit. Je ziet het niet en je ruikt het niet. Een mens scheidt dus de hele dag CO2 gassen uit, al zijn dat maar kleine hoeveelheden. Echter als je met meerdere mensen in een ruimte zit dan kunnen de hoeveelheden CO2 gas behoorlijk oplopen. Met een CO2 meter kan je de gassen die we ook koolstofdioxide noemen in de lucht meten.

Het is van belang om de CO2 waarde te meten in de ruimtes en zeker als die ruimtes drukbezocht worden door mensen. Ook in ruimtes waar mensen langere tijd vertoeven is het belangrijk om de CO2 waarde in de gaten te houden. Als de waarde te hoog is kan men namelijk last krijgen van hoofdpijn en ook zal de concentratie teruglopen. Zelfs is het zo dat allergieën erger kunnen worden. Op die manier kan een ongezond leefklimaat de oorzaak worden van diverse gezondheidsproblemen.

Hoe voorkom je een ongezond leefklimaat?
Als je een CO2 meter in de ruimte plaatst kan je de luchtkwaliteit meten en kan je maatregelen nemen om die te verbeteren. Dit kan heel eenvoudig door goed te ventileren. Een CO2 meter meet het PPM en laat een alarm horen als die te hoog is. In een ruimte waar veel mensen samen zijn, zoals bijvoorbeeld in de sportschool, of in de horeca, zijn hoge waardes dus zeker niet ondenkbaar. In België heeft met daarom CO2 meters verplicht gesteld in de horeca maar ook in de sportscholen. Het is belangrijk om dus als bezoeker de meter goed in de gaten te houden en bij een hoge PPM-waarde de ruimte te verlaten of maatregelen te nemen zoals een raam of deur open te zetten.

Waar moet een CO2 meter gehangen worden?
Een CO2 meter moet op een goed zichtbare plaats hangen zodat iedereen de meter kan aflezen. In België is dit een vereiste. Op die manier kunnen klanten de meter goed zien als zij in de ruimte aanwezig zijn. Mocht er dan een slechte luchtkwaliteit zijn, dan moeten de klanten dit melden bij de bedrijfsleiding zodat hij of zij stappen kan ondernemen er iets aan te doen.

Men heeft in België hiervoor gekozen omdat luchtkwaliteit alles te maken heeft met het verspreiden van het Corona virus. Als de lucht in een ruimte te droog is blijven de virusdeeltjes lang in de lucht aanwezig en kunnen mensen deze makkelijk inademen en zo besmet raken met het virus. Is de luchtvochtigheid in orde, dan zullen de virusdeeltjes sneller naar de grond zakken en zal men dus minder snel die deeltjes inademen.

Bij welke waarde dient men actie te ondernemen?
Als de waarde ligt tussen de 900 en 1200 PPM, moet men ramen en deuren openen of op een andere manier zorgen voor een goede ventilatie. Het is zelfs zo in België, dat als de waarde boven de 1200 stijgt, iedereen de ruimte moet verlaten. Men mag pas weer naar binnen als de lucht weer goed is.

De horeca en de sportscholen in ons land zijn niet blij met de hoogstwaarschijnlijke verplichting om een CO2 meter op te hangen. Men vraagt zich af waarom dit alleen bij de horeca en sportscholen verplicht zal worden en waarom andere grote bedrijven dit niet hoeven te doen. Ook in het openbaar vervoer zal het geen verplichting worden op de korte termijn.

Wil je een CO2 meter aanschaffen?
Ben je zelf van plan om een CO2 meter aan te schaffen dan is het zaak om je goed in de materie te verdiepen. Je moet rekening houden met de oppervlakte die gemeten moet worden en wat de doelstelling van een ruimte is. Er zijn al diverse horecaondernemers die een CO2 meter hebben aangeschaft omdat zij het zelf wel een goed en veilig idee vinden om de luchtkwaliteit te meten.

Ook in huis kan het van waarde zijn om een CO2 meter op te hangen. Zeker als je vaak bezoek krijgt is het fijn om te weten dat in ieder geval de kans op een besmetting met het Corona virus zo klein mogelijk geworden kan houden. Zelfs als iedereen getest of gevaccineerd is kan je er niet klakkeloos van uit gaan dat er geen besmetting kan plaatsvinden. Vind meer informatie over de CO2 meter. De prijzen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s.

 

 

Reacties