Toch nog Open Tuindag bij Peter en Elly Verschure aan de Groenstraat

Foto:

In het laatste weekend van oktober waren er Open Tuindagen gepland bij Peter en Elly Verschure  aan de Groenstraat 11a te Dongen. Helaas gooide corona roet in het eten.

Van uitstel komt deze keer gelukkig geen afstel. Op zondag 21 november zetten Peter en Elly van 10.00 tot 17.00 uur de tuindeuren alsnog open zodat de bezoekers kunnen genieten van een heerlijke wandeling in de prachtige tuin en de vele bijzondere  en verrassende decoraties die Peter speciaal voor deze Open Tuin Dag heeft gemaakt. Daarnaast is op het terrein ook het atelier van Willy Koenen open met Art on glass en hout met licht objecten.

Paradijs op aarde
Een stukje paradijs op aarde…Zo kun je de tuin van Peter en Elly Verschure misschien het beste noemen. In 1978 kochten Peter en Elly een stuk grond van 10.000 vierkante meter aan de Groenstraat om er een kwekerij te beginnen. “Het was één groot weiland” zegt Elly, die als bewijs een luchtfoto uit de beginjaren aanvoert. In minder dan 40 jaar tijd veranderde het stuk grond in een groene oase voor mens, plant en dier. “Ik had toen al wel een beetje een plan in mijn hoofd hoor” zegt Peter. “Ik heb daarom meteen al wat boompjes geplant. En dat zijn na al die tijd echt flinke bomen geworden…gelukkig is het gezegde ‘boompje groot, plantertje dood’ hier niet van toepassing’”

Later kwam er nog anderhalve hectare grond bij waardoor er ruimte ontstond voor een kleine veestapel , bestaande uit geitjes, een schaap en paarden . “Maar de meeste dieren hier in de tuin zijn spontaan gekomen” vertelt Peter ”je komt echt van alles tegen, er zitten eekhoorntjes, zo nu en dan komt er een egel voorbij en soms zien we zelfs een vos op ons terrein “

“Een tuin moet verwonderen”
Een wandeling door de tuin van Peter en Elly is altijd verrassend . In een decor van steeds wisselende taferelen en schilderachtige doorkijkjes vallen we van de ene verbazing in de andere. ”In een tuin moet iets te beleven zijn, een tuin moet verwonderen” zegt Peter met gevoel voor understatement. Wat we hier zien is daarvan het ultieme voorbeeld. Tussen het vele groen zit het vol verrassingen. Hier een boomhut, daar een kunstwerk, een aantal sfeervol aangeklede zitjes, een compleet Indianendorp….gewoonweg teveel om op te noemen.

De tuin van Peter en Elly is zowel ’s winters als in de zomer groen. “Daar heb ik rekening mee gehouden bij de keuze van de planten” vertelt Peter. “Ik vind dat belangrijk. Het geeft een beschermd gevoel, ook aan de vele dieren die hier hun stek hebben gevonden. In de zomer is de hele wereld groen en in de winter is dat nog steeds zo met ons eigen kleine wereldje.”

Mensennesten
Peter Verschure is gezegend met een haast onbegrensde hoeveelheid creativiteit. “We hebben meer dan 30 jaar een bloemenwinkel gehad in Oosterhout en in de bloemsierkunst ben je altijd bezig met het maken van combinaties en het bedenken van nieuwe dingen. Ik krijg gewoon inspiratie van de natuur.” Opvallend zijn de begroeide cocons van natuurlijk materiaal, groot genoeg om in te gaan zitten. Er hangen er meerdere in de bomen van zijn tuin. “Dat noem ik mensennesten. Ik ben op het idee gekomen omdat ik zag dat de vogels uit de tuin allerlei dingen uit de natuur gebruikten voor hun nesten. Ik heb toen grote frames gemaakt en die bekleed met natuurlijk materialen zoals mos, paardenhaar en schapenvacht. Ik heb een dubbele bodem aangebracht met voeding en van daaruit zorgen klimplanten ervoor dat ze vanzelf dichtgroeien. Het is natuurlijk fantastisch om lekker in zo’n eigen nest te chillen.”

Beleef de Lente
Zo’n bijzondere tuin moet wel op gaan vallen zou je denken. En dat is dan ook het geval. In het najaar van 2014 kregen Peter en Elly Verschure een verzoek van de landelijke vogelbescherming. Peter vertelt: “zij zijn ons op het spoor gekomen via het prachtige boek ‘Natuur aan huis’ van oud-Dongenaar Hans Peeters. Daarin staan hele mooie foto’s van de uilen die hier al jaren in onze tuin ‘wonen’. De mensen van de vogelbescherming werden na een bezoek aan onze tuin nog enthousiaster en vroegen of ze in de uilenkasten en op andere plekken webcams mochten hangen.”

Peter, die zijn liefde voor de natuur graag deelt met anderen, reageerde zoals verwacht met een volmondig ‘ja natuurlijk!’ . “Toen we eenmaal toegezegd hadden kwam er ineens heel wat op gang. Er is 1500 meter kabel in de tuin ingegraven, camera’s zijn opgehangen en verbindingen geoptimaliseerd met flink wat apparatuur, het was alles bij elkaar een hele operatie. je mag wel zeggen dat wij nu de best beveiligde tuin hebben van Dongen.” Sindsdien kan heel Nederland via de website beleefdelente.nl het hele voorjaar meegenieten van mee genieten van livebeelden vanuit de tuin van Peter en Elly.

Beroemd
En de aantrekkingskracht van dit prachtig stukje natuur gaat verder. Regelmatig zien we de tuin van Peter en Elly tegenwoordig langskomen op de landelijke tv. Het NOS journaal was al eens te gast en bij de programma’s Binnenstebuiten, Koffietijd en Vroege Vogels zijn Peter en Elly ook geen onbekenden meer. Op de radioversie van dat laatste programma had Peter zelfs een tijdlang een eigen wekelijkse rubriek.
“We hebben wel de luxe dat we de tijd hebben maar we moeten natuurlijk ook een beetje in de gaten houden dat we zelf ook de gelegenheid blijven houden om te kunnen blijven genieten van onze tuin. Voor privé bezoeken stellen we onze tuin open tijdens de Open Tuinen Dagen. Dan is iedereen van harte welkom.”

Peter Verschure schrijft in een column op dongen.nieuws.nl regelmatig over de belevenissen in deze tuin .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen