LEUT! de nieuwe opwarmer voor Carnaval in ‘t Peeënrijk

Foto:

In 2021 konden de vele enthousiaste Peeën en Peejerinnen helaas niet genieten van het feest der feesten. Corona hield het carnavalsvirus er onder en de feestelijke vooravonden en de bekende vijf dagen leut gingen aan de (feest)neus van de carnavalsliefhebbers voorbij.

De gedwongen ’rustperiode’ gaf Stichting de Peeënstekers de tijd om de traditionele activiteiten eens goed onder de loep te nemen. Wat gaat er goed,wat kan er beter? Met als resultaat een nieuwe opzet voor ’t Grote Veurspel, waarmee een nog grotere groep carnavalsliefhebbers aangesproken wordt. Dongen.nieuws.nl sprak met Raymond van Oosterwijk en Tim Hoevenaars, twee commissieleden van ’t Grote Veurspel, over de nieuwe opzet.

“’t Grote Veurspel zoals we dat de laatste jaren kennen, is een uitvloeisel van het Groot Peeënrijks Gala Concert, waarbij lokale harmonie-orkesten de rode draad vormden” zegt Raymond. “Toen de voorbereidingen voor dit evenement een te grote invloed gingen krijgen op het jaarprogramma van de harmonieën, is de avond langzaamaan geëvolueerd naar een opwarmavond waar de Dongense blaaskapellen zich lieten zien en van zich lieten horen.”

Vernieuwing
De naam GPGC was inmiddels veranderd in ’t Grote Veurspel. “Ook de kapellen zorgden voor een muzikale avond op hoog niveau” aldus Tim. Met twee podia waarop steeds een andere kapel te zien en te horen was, vielen er tijdens ’t Grote Veurspel geen gaten in de programmering. Het vroeg echter wel wat van de organisatie, zowel logistiek als financieel. Raymond: “bands versterken op het niveau dat we graag willen is erg kostbaar en het feit dat er meerdere bands bij ’t Grote Veurspel betrokken waren, zorgde voor extra uitdagingen op dat gebied. Daarnaast was het zo, dat de publieke belangstelling voor deze avond niet groeide. Het waren de leden van de carnavalsverenigingen die zich tijdens ’t Grote Veurspel kwamen opwarmen voor het grote leutfeest, en we misten steeds vaker de aansluiting van vooral jongere bezoekers, die we met carnaval zelf wél overal tegenkomen, maar niet tijdens onze vooravonden. Tijd voor vernieuwing dus!”

Tekst gaat verder onder de poster

Uitdaging
“De uitdaging voor ons lag er in om een programma samen te stellen dat een nog grotere groep zou aanspreken” vult Tim aan. “Zowel de carnavalsverenigingen als de vele feestvierders die niet direct een binding met zo’n vereniging hebben moeten zich aangetrokken voelen om erbij te zijn. Stichting de Peeënstekers wil natuurlijk dat zoveel mogelijk Dongenaren zich thuis voelen bij het vieren van carnaval in hun eigen woonplaats. Iedereen moet er leut in hebben.”

LEUT!
En dat ene woord vat meteen samen waar het eigenlijk allemaal om draait. Het is dan ook de nieuwe naam voor de opwamer: LEUT!
De eerste editie van LEUT! staat gepland voor zaterdag 19 februari 2022 en het programma is er een om de vingers bij af te likken. Met aansprekende namen als Johnny Purple, Gullie, Sjef Soldaat en Schorre Chef & MC Vals en DJ Dave Bullens zal de feeststemming de hele avond op het kookpunt blijven en als klap op de vuurpijl zal Lamme Frans het dak van de Cammeleur er af proberen te krijgen.

Kapellen
En de blaaskapellen dan? Kunnen zij hun muzikale ei nog kwijt? “Zeker”, zegt Raymond, “het Songfestival, ofwel Grand Gala du Pee, is dit carnavalsseizoen voor het eerst pas gepland in januari. Het Songfestival is het podium voor carnavalsverenigingen maar zeker ook voor kapellen om van zich te laten horen. We geven de kapellen met het verschuiven van deze activiteit naar januari meer tijd om zich daar te kunnen manifesteren. Waar de animo bij veel lokale carnavalssongfestivals in omliggende plaatsen steeds meer wegebt, staat Het Peeënrijk juist bekend om haar eigen carnavalshits van hoog niveau. Deze hits zijn toch een beetje onderdeel van het lokale carnavalserfgoed en ze zijn ook nog regelmatig te horen in de diverse kroegen. Ze zijn een belangrijk deel van carnaval.”

Tim vult aan: “Stichting de Peeënstekers is tevens samen met de blaaskapellen aan het onderzoeken of er binnen de huidige of eventueel nieuwe evenementen aanvullende mogelijkheden zijn voor deze muzikanten om zich te presenteren. Daar kan alleen nog maar meer Leut uit voort komen.”

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor deze eerste editie van LEUT! start op 14 november. Raymond en Tim hebben er het volste vertrouwen in dat deze opwarmer voor carnaval met deze stap een flinke boost zal krijgen. “Wat is er nou mooie dan een avond volle bak feesten samen met al die andere carnavalsliefhebbers in het Peeënrijk. ”

Kaarten voor LEUT! kosten € 17,50 en zijn te koop vanaf zondag 14 november via de website van De Cammeleur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen