Vijf tips voor het aanbrengen van een epoxy vloercoating

Foto:

Ingezonden Het maakt niet uit of het de eerste keer is dat je een epoxyharsmengsel opzet of dat je een pro bent in het doen van dat werk. Je zult altijd dit klusje met de opperste concentratie uit te voeren, bijvoorbeeld als je een gietvloer wilt creëren in je eigen woning.

Natuurlijk kun je dit ook laten doen door een specialist, maar de kosten gietvloer zullen dan wel flink stijgen. Zelf de vloercoating aanbrengen is dus een stuk goedkoper, terwijl het alsnog niet al te lastig is. Gebruik desondanks wel zeker de onderstaande tips voor dit klusje!

Schuur het volledige oppervlak
Op hoogglanzende oppervlakken moet je het volledige oppervlak schuren met een pad van minimaal korrel 150 om ervoor te zorgen dat het substraatportfolio klaar is. De meeste epoxy’s hebben een lage VOS of geen VOS, daarom moet de ondergrond goed worden voorbereid voor maximale hechting. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je oppervlak schoon moet zijn voordat je de epoxyharsmix gebruikt. Je wilt geen stof in je vloercoating!

Let op de temperatuur
Wacht voor snelle uithardingstijden tot het epoxyharsmengsel een paar minuten zit voordat je het giet. Onthoud dat hoge temperaturen de uithardingstijden van de vloercoating kunnen versnellen. Dus, als de warme temperatuur het probleem is, gebruik dan ijspakken in een ritssluiting of plastic zak om de emmer en/of blik waarin je mengt af te koelen. Je kunt ook een slow-down kicking-procedure gebruiken door toevoeging van wat verfverdunner die de verwerkingstijd verlengt, dit kan het probleem oplossen.

Gebruik gedenatureerde alcohol
Gebruik alleen gedenatureerde alcohol voor het opruimen. Rakels zijn eenvoudig te reinigen als de epoxy volledig is uitgehard, wat een nacht duurt. Experts raden ook Rock Miracle aan. Je zou je gereedschap ’s nachts in een emmer met Rock Miracle laten zitten en dan de volgende ochtend terugkomen en de uitgeharde epoxy afvegen en schoonmaken met gedenatureerde alcohol. Droog ze goed af! Het is altijd beter om elke keer een nieuwe borstel te gebruiken, als dit binnen je budget valt. Als een van de materialen op je huid terechtkomt, moet je deze onmiddellijk verwijderen met warm water en zeep. Raak je ogen niet aan!

Zet de W-methode in
Breng een dunne laag goed gemengde epoxy aan door eerst een rakel te gebruiken en daarna een borstel om de randen af te werken. Je kunt ook de “W”-methode gebruiken om een gelijkmatige afwerking te garanderen en er met een rugroller overheen gaan om luchtbellen te verminderen en eventuele gebieden met overtollige epoxy te helpen verspreiden. Op deze manier zal de vloercoating er tiptop uitzien!

Plan je werk
Het eerste en belangrijkste dat je moet doen voordat je begint met de bovenstaande tips, is je werk plannen. Je moet over de hele procedure nadenken voordat je begint. Je moet ervoor zorgen dat je substraat helemaal klaar is. Begin pas met het mengen van je epoxyhars als je de instructies grondig hebt gelezen en alle benodigde gereedschappen bij de hand en voor je hebt.

 

Reacties