Dongen rekent af met de eenzaamheid

Foto:

Het is weer zo ver. De donkere dagen voor kerstmis, maar ook de gezellige ‘uit – etentjes’ komen er weer aan.

Beiden fenomenen hebben ook dit jaar met elkaar te maken. Veel ouderen zijn alleen of hebben geen of weinig mensen om zich heen om de gezellige eindejaarsdagen in te vullen. Maar ook door het jaar heen is men veelal alleen. Veel ouderen zijn daardoor eenzaam. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland zo ongeveer 65% van de ouderen die 80 jaar of ouder zijn hier mee te maken hebben.

Dongen is een van de nu al 35 Nederlandse gemeenten die een afdeling ‘Met je Hart ‘heeft. Een van de activiteiten van de Stichting is ‘EET met je Hart’, een actie die al enkele jaren door de stichting georganiseerd wordt . Maandag ging editie 2021 van deze actie van start bij ‘t Karrewiel in Dongen-Vaart. De bijeenkomst werd opgeluisterd door de twee ambassadrices van de stichting in Dongen: Kelly van Zon, winnares van Paralympisch goud in Tokyo en burgemeester Marina Starmans. Laatstgenoemde deed een vurige oproep aan de Dongenaren om ‘met je hart’ te gaan eten in het Dongense. Ze sprak ook haar waardering uit voor de nu al 100 vrijwilligers, die deze groep van 135 oudere Dongenaren al een paar jaar gezellige middagen hebben bezorgd.

Ook de Dongense horeca, die toch al wat heeft moeten inleveren door de coronaperikelen, prees ze om hun weer positieve houding bij de komende actie. Voorzitter Lisette Veenstra -Goos, die de middag opende met dank aan alle vrijwilligers, de eigenaren van ’t Karrewiel, bakker Filius en de aanwezige gezelligheidszanggroep Klinkklaar, meldde dat de Dongense afdeling van ‘Met je Hart’ financieel door corona wel heeft ingeleverd vorig jaar. Sponsoren zijn dus van harte welkom.

Gezelligheid is belangrijk voor mensen en eten met elkaar is nog gezelliger. Dat kan in elke eetgelegenheid, maar op maar liefst 21 locaties kan dat in Dongen écht met je hart. Je kunt hierbij een keuze maken uit onderstaande bedrijven. Als je buiten Dongen gaat eten kun je de actie aldaar steunen.

Vanaf 1 november vraagt de gastheer of vrouw van uw uitgekozen eetgelegenheid om minstens één euro extra te betalen voor je smakelijke dis. Het mag altijd meer zijn natuurlijk. Bovendien zijn er in Dongen een aantal winkels die mee doen met deze actie. Ook die staan in de lijst. Het geld wat hier mee opgehaald wordt, wordt dus gebruikt om gezellige middagen te organiseren voor onze Dongense ouderen.

Deelnemers
De EET met je hart campagne wordt omarmd door restaurants en foodondernemers. Zij maken een succes van EET met je hart door hun gasten en klanten om een vrijwillige bijdrage van 1 euro te vragen. Steun deze campagne en eet met je hart van maandag 1 november tot en met zondag 12 december bij een van deze ondernemers.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen