Foto van de week

Foto: Stan van Dongen

Deze week hebben we een grote foto van een heel klein beestje, een insect. De foto is gemaakt door Stan van Dongen, van wie we eerder een landschapsfoto hebben gezien.

Stan heeft een grote voorliefde voor het fotograferen van dingen die betrekking hebben op de natuur, in de breedste zin van het woord. Meestal zien we details van bloemen en/of planten en kleine vliegende of kruipende insecten, maar dan wel wat uitvergroot. Hij heeft een zodanige foto-uitrusting, dat hij heel dicht bij zijn onderwerp kan komen. Zijn manier van fotograferen maakt kleine dingen groot! Deze opname heeft hij gemaakt in natuurgebied “Labbegat” in Sprang-Capelle. Dit insect zat op de rug van een collega en hij heeft het meteen vastgelegd. Helaas weet hij niet wat voor insect het eigenlijk is. Mocht U het beestje herkennen, laat het mij even weten. Deze vorm van fotografie noemen we ook wel “macro-fotografie”.

Officieel spreek je pas van macrofotografie als het onderwerp op ware grootte op de beeldsensor wordt afgebeeld. Deze verhouding van 1:1 noemen we de afbeeldingsmaatstaf. Het onderwerp wordt dan vergroot noch verkleind. Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen. Er is een aantal technieken om macrofoto’s te maken. We zullen er enkele benoemen:

– Voorzetlenzen: dit is eigenlijk de goedkoopste manier om macrofoto’s te maken. Zo’n voorzetlensje is feitelijk een soort brillenglas, verkrijgbaar in verschillende sterktes.

– Macro-objectief: een speciale lens voor optimale beeldkwaliteit in het dichtbijgebied.

– Tussenringen: dit zijn korte, holle buizen die je op je camera plaatst, waarna je er een gewoon objectief bovenop klikt.

– Balgapparaat: met dit apparaat kun je een flexibele afstand tussen onderwerp en camera creëren.

– Omgekeerde lens: hierbij keer je de lens om met behulp van een omkeerring.

Let erop dat je ALTIJD een statief gebruikt voor het maken van macro-opnames

Ik zou zeggen: ga er op uit en probeer eens een detail van een bloem en/of insect vast te leggen. Tips: ISO-waarde 200 of lager, diafragma rond F11 of hoger, sluitertijd 1/10 of sneller.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen