Anne Haast wint 5e titel NK schaken

Foto:

Anne Haast werd afgelopen weekend voor de vijfde keer Nederlands Kampioen Schaken

Van 17 tot en met 23 oktober 2021 werd in Hoogeveen het Nederlands kampioenschap schaken georganiseerd. Anne was uitgenodigd, maar had praktische problemen om mee te doen. Op 7 september 2020 was dochter Fleur geboren en die moest toch mee naar Hoogeveen. Grootmeester Loek van Wely, de toernooidirecteur, kwam met de oplossing. Hij stelde 2 bungalows beschikbaar in Pesse, een plaatsje boven Hoogeveen. Met haar ouders als oppas, kon de Tilburgse nu deelnemen. Helaas, op 28 september ging Anne naar het Elisabeth om daar preventief 6 tanden weg te laten halen, die onder het tandvlees zaten. Zou ze voldoende herstelt zijn voor 17 oktober? Herstel ging langzaam, en niet 100% fit begon ze toch aan het kampioenschap. Door de geboorte van Fleur en de corona-perikelen waren de schaakactiviteiten op een laag pitje gezet. De verwachtingen waren niet hoog gespannen.

Anne begon de eerste ronde tegen de 14-voudige Nederlandse kampioen Zhaoqin Peng, en na bijna 6 uur en 92 zetten, eindigde deze wisselende partij in remise. Peng stond gewonnen, maar liet de partij uit haar handen glippen. De twee partij verloor Anne van Tea Lanchava en de derde speelde ze remise tegen Maaike Keetman. Met 1 uit 3 was dit een slecht begin en een hoge klassering moeilijk. Maar doordat Peng twee keer verloor en Anne won van Eline, Rosa en Anna-Maja, stond ze na zes ronden gedeeld 1e met Eline Roebers. Dit 15 jarig talent is dit jaar wereldkampioen geworden, in de categorie meisjes t/m 14 jaar.

In laatste ronde speelde Anne tegen Machteld van Foreest, 14 jaar en ook een geweldig talent, en Eline tegen Maaike Keetman. Anne won in 33 zetten, zodat Eline moest winnen om een barrage af te dwingen. Eline redde het niet, en verloor zelfs nog, in een op en neer gaande partij. Zodoende pakte Anne haar 5e titel, na die in 2014, 2015, 2016 en 2017.

Eindstand:
1. WGM Anne Haast 5 punten
2. GM Zhaoqin Peng 4
3. Eline Roebers 4
4. WIM Rosa Ratsma 3,5
5. WFM Maaike Keetman 3,5
6. IM Tea Lanchava 3
7. FM Anna-Maja Kazarian 3
8. Machteld van Foreest 2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen