Foto van de week

Foto: Dick Verhoeven

Na de antieke treinwagon van vorige week (foto van Bert Verheijden) zien we nu een foto van het toppunt van verval: een uitgebloeide, verwelkte bloem.

Normaal gesproken worden deze kamerversiersels in de groenbak gegooid, maar clublid Dick Verhoeven zag er een uitdaging in om het restant te gaan fotograferen. Hoewel er geen haast is om bloemen in dit stadium op de gevoelige plaat vast te leggen, kon hij ook geen dagen meer wachten.

Dick: ” Ik ben naar de zolder getogen en daar op een zwarte stoel een opstellinkje gemaakt. De belichting is met natuurlijk licht door het Velux dakraam, waarvoor een rolgordijn zit. De hoeveelheid licht kon ik regelen door het gordijn verder of minder te sluiten. De foto’s zijn gemaakt met in Nikon D5100 en een 105 mm macrolens, uiteraard op statief. Een hele reeks foto’s gemaakt en heb volgens mij de beste geselecteerd.De vaas waarin de roos staat is met Photoshop weggelaten, verder geen correctie uitgevoerd (had misschien toch wel gemoeten).”

Het gebeurt wel vaker dat clubleden thuis een opstelling maken van bv. een stilleven, waarvoor allerlei (liefst oude) voorwerpen bij elkaar worden gezocht. Het stilleven is een tak van de fotografie waarbij je het resultaat voor de volle honderd procent zelf in handen hebt. Je hebt zowel het onderwerp, de opstelling, het standpunt, de belichting en de focus zomaar voor het uitkiezen. Een stilleven fotograferen is dan ook een ideale manier om je vaardigheden als fotograaf verder aan te scherpen.

Stilleven fotografie is voor beginners tot ambitieuze fotografen een perfecte uitdaging omdat je er alle tijd voor kunt nemen. Hierdoor kunnen beginnende fotografen spelen met belichting en compositie, en ervaren fotografen hun kennis de vrije loop geven. Hieronder een aantal tips voor de perfecte stilleven foto.

  • Gebruik natuurlijk licht. Een lichte kamer is hiervoor perfect. Is de zon te fel? Speel dan met gordijnen tot je de perfecte hoeveelheid licht hebt gevonden.
  • Gebruik je toch liever een lamp? Kies dan voor een donkere ruimte, zodat je alle controle hebt over het licht. Hierdoor heb je de meeste kans op een natuurlijk resultaat met onnatuurlijke belichting.
  • Voor een begrijpelijk verhaal en een natuurlijke compositie, zet je objecten in een logische volgorde een voor een neer. Eerst het glas, dan de fles wijn, dan de kurkentrekker, dan de servet.
  • Speel met de belichting. Onze ogen neigen om als eerste naar lichte vlakken te kijken. Dat wetende, kun je anderen door je foto leiden door de lichte vlakken natuurlijk over te laten lopen naar de donkere delen.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties