Ingezonden Terwijl de
corona-crisis voortduurt, staat het inkomen van veel ondernemers en zzp'ers op het spel. Volgens een recent onderzoek van
Goldman Sachs gaf 50% van de ondervraagde ondernemers vorig jaar aan dat ze dachten dat ze hun bedrijf niet langer dan drie maanden konden voortzetten.
Deze situatie is diep verontrustend. Ondernemers worden met veel obstakels geconfronteerd, zoals ervoor zorgen dat hun bedrijf waar ze hun bloed, zweet en tranen in hebben gestoken, blijft voortbestaan. Deze financiële onzekerheden gaan gepaard met zorgen om hun werknemers en het vervagen van de grens tussen werk en privé. In combinatie met de sluiting van scholen, kinderdagverblijven en openbare ruimtes kan dit ertoe leiden dat veel ondernemers en zzp’ers te maken krijgen met nieuwe spanningen, extra verantwoordelijkheden thuis en minder tijd voor zichzelf.
Experts verwachten dan ook dat het aantal burn-outs onder ondernemers en werknemers de komende periode flink omhoog gaat. Daarom enkele tips die kunnen helpen om een burn-out te voorkomen in deze ongekende tijden.
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out is eigenlijk precies wat de Nederlandse vertaling al zegt: je bent opgebrand. Zowel lichamelijk als geestelijk voel je je uitgevloerd en kun je last krijgen van zowel mentale als fysieke klachten, zoals:
- Aanhoudende vermoeidheid
- Geen concentratie en snel dingen vergeten
- Paniek- of angstaanvallen
- Stress
- Slapeloosheid
- Hyperventilatie
- Buikpijn en misselijkheid
- Stemmingswisselingen
Tips om een burn-out te voorkomen in de corona-crisis
Hier zijn vijf simpele tips die je kunnen helpen om je mentale gezondheid op peil te houden als ondernemer of zzp’er.
1. Beweeg voldoende en eet gezond
Het klink simpel, maar af en toe een ommetje maken en gezond eten kan wel degelijk helpen bij het voorkomen van depressieve klachten, helemaal in een tijd waarin we vaker thuis zitten. Het is daarnaast ook goed voor je fysieke gezondheid. Geen tijd? Onzin! Een half uurtje wandelen kan altijd en overal.
2. Laat je telefoon thuis
In de corona-tijd voelen ondernemers nog meer de druk om altijd bereikbaar te moeten te zijn. Spreek daarom met jezelf af om alleen op specifieke momenten je e-mail, WhatsApp of social media te checken, specifiek buiten werktijden. Of laat zelfs je telefoon thuis op momenten dat je iets voor jezelf doet of met je gezin bezig bent. Je klanten leren vanzelf wel dat je niet 24/7 bereikbaar bent.
3. Vraag om hulp
Ongeveer drie op de vier mensen met een burn-out, ziet die burn-out zelf niet aankomen. Hun omgeving ziet het daarentegen meestal wel aankomen. Moedig daarom je omgeving aan om aan de bel te trekken als ze merken dat een je chaotischer wordt, een korter lontje hebt of te vaak met werk bezig bent. Dan kun je zelf op tijd ingrijpen en veranderingen maken, voordat je daadwerkelijk met een burn-out te maken krijgt.
4. Doe iets waar je wel invloed op hebt
Ondernemers hebben graag zelf de touwtjes in handen. En in tijden van corona kan het voelen alsof je de controle kwijt bent. In plaats van je te focussen op wat er allemaal niet kan, doe dingen waar je wel grip op hebt. Geef op een andere manier invulling geven aan je marketing of manier van werken of organiseer een zoom-meeting met andere ondernemers om te overleggen hoe zij de crisis ervaren, voor inspiratie.
5. Praat erover
Iedereen heeft wel eens last van stress, maar in deze tijd kan het nog meer helpen om een familielid, vriend of zelfs een collega-ondernemer in vertrouwen te nemen en je zorgen en klachten met hen te bespreken. Merk je dat je je regelmatig gestrest voelt en het idee hebt dat het nooit meer over gaat? Zoek dan professionele hulp, zoals een coach of psycholoog. Zij helpen je op een effectieve manier om te gaan met je klachten.
Kun je arbeidsongeschikt raken door een burn-out?
Ondernemers werken soms meer dan 50 uur per week. Vaak met plezier, maar dat is direct ook de valkuil. Geen scheiding tussen privé en werk, want work hard play hard is het vaak het motto. Dat is een risico. Als ondernemer kun je wel degelijk
arbeidsongeschikt raken als je last hebt van een burn-out.
Een AOV die mentale klachten dekt
Als je als werknemer in loondienst een burn-out krijgt, heb je recht op een vangnet. Als zzp’er of ondernemer heb je die niet. Je bent dus zelf verantwoordelijk om te zorgen dat je iets hebt om op terug te vallen als je even niet kunt werken. En dat kan flink in de kosten lopen, want een burn-out duurt gemiddeld een half jaar.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (
AOV ) biedt de mogelijkheid om je als ondernemer te verzekeren van een inkomen als je niet kunt werken door zowel fysiek aandoeningen als mentale klachten, zoals een burn-out. Je weet dan zeker dat je je vaste lasten kunt blijven betalen, zoals je hypotheek. Je maandelijkse premie hangt af van jouw situatie, beroep en leeftijd.
Over dit artikel
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Insify. Insify is opgericht door een team van ondernemers met een missie: zakelijke verzekeringen eerlijker, betaalbaarder en transparanter maken.
Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Insify stel zelf je dekking samen en heb je meer controle over de hoogte van je premie en uitkering. De voordelen:
- Binnen 2 minuten online aangevraagd.
- Geen complexe voorwaarden of verborgen kosten.
- Verzeker je vaste lasten in plaats van je inkomen, da's simpeler en goedkoper.
- Kies voor geen indexering en betaal elk jaar hetzelfde bedrag, in plaats van een jaarlijkse verhoging.
- Als goedkoopste getest door onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView.
Benieuwd naar jouw
AOV premie? Ga naar Insify.nl en bereken je premie binnen 60 seconden.