‘Invulling’ Dorpsteam roept nog veel vragen op

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Dat er een Dorpsteam moet komen, dat staat als een paal boven water; maar de manier waarop zo’n Dorpsteam vorm moet krijgen, roept nog wel de nodige vragen en twijfels op bij de gemeenteraad.

Door: Bernadette Klerx

Dat werd gisteren duidelijk toen de raad de ‘contouren’ van het toekomstige Dorpsteam besprak. De oprichting van een Dorpsteam moet de zorg in de toekomst behapbaar maken en dichter bij de mens brengen. In een Dorpsteam werken maatschappelijke en sociale organisaties intensief samen met als doel om zo snel mogelijk de juiste hulp op de juiste plaats te krijgen. Het was vooral de rol en inzet van vrijwilligers waar de raad gisteren problemen mee had. Ze wil in ieder geval niet dat vrijwilligers intakes gaan doen en gaan bepalen wie wel of niet voor gespecialiseerde zorg in aanmerking komt.

Vrijwilligers mogen geen intakes doen
Dat was ook meteen het grootste bezwaar van de Participatieraad. Die had in een kritische reactie op de voorgestelde plannen laten weten ‘ernstige bezwaren te hebben tegen de werkwijze van het toekomstige dorpsteam’. ‘ Wij vinden het principieel onjuist om vrijwilligers, al zijn ze nog zo goed opgeleid, verantwoordelijk te maken voor de intake. Wij vinden het essentieel dat de hulpvraag binnenkomt bij een beroepskracht, die daartoe is opgeleid en die daarvoor verantwoordelijk is en ter verantwoording kan worden geroepen. Nog ernstiger wordt het als vrijwilligers ook nog gaan bepalen of iemand toegang krijgt tot geïndiceerde zorg’, aldus de Participatieraad.
En daar waren met name D66 en het CDA het roerend mee eens. ‘Vrijwilligers moeten geen intakes gaan doen. Daar zijn wij principieel op tegen’, liet D66-fractievoorzitter Marieke Schouten weten.’Zij mogen niet bepalen welke hulp mensen krijgen. Onze verwachtingen over een Dorpsteam waren wel heel anders dan ze nu uitgewerkt zijn’, liet ze teleurgesteld weten.

Regie bij professionals
Dat gevoel overheerste ook bij CDA-fractievoorzitter Annemarie van Eenennaam. ‘Het CDA wil graag de zorg dicht bij de mensen thuis brengen en een Dorspteam kan daarbij heel goed passen. Maar wij hadden een heel andere invulling voor ogen. Wat ons betreft moet de regie voor een hulpvraag bij het Dorpsteam, de professionals, liggen; daarna komen pas de vrijwilligers in beeld. Wij zien het belang van een Dorpsteam, maar hebben nu wel onze twijfels over de voorgestelde invulling’.
En ook bij de VVD leefden twijfels over de inzet van vrijwilligers. ‘Hoe gaan we daarmee om, hoe komen de hulpvragen op de juiste plek’, vroeg raadslid Angela Horsten zich af.
De VVD was verder wel te spreken over de voorstellen. ‘We tonen hiermee een stukje lef, de stip op de horzion is helder, maar de weg ernaar toe is nog variabel. Reflectie en bijsturing zal regelmatig nodig zijn’, concludeerde Angela Horsten.

Samen een reis maken
En dat was ook precies wat wethouder Petra Lepolder voor ogen had. ‘Dit is echt een reis die we samen gaan maken en waar we zo’n 1,5 jaar voor uittrekken. Het gaat hier vanavond om de contouren. Als alles nu al helder zou zijn, doet dat geen recht aan de reis die we samen gaan maken en wordt het een theoretisch stuk uit de ambtelijke koker. En dat willen we nu juist niet. Ik heb hier al heel veel input van u gekregen over bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers. Ik weet dat de inzet van vrijwilligers een ingewikkeld vraagstuk is, maar hun inzet is absoluut noodzakelijk . Zonder hen gaan we het niet redden.
Maar al uw opmerkingen en ook die van de Participatieraad nemen we mee en dan komen we in de eerste maanden van 2022 weer naar u terug met een nader uitgewerkt plan’.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen