Fotoclub Dongen: Foto van de week

Foto: Anco Geppaart

Deze week heeft Fotoclub Dongen een foto van een nog niet eerder vernoemd clublid, namelijk Anco Geppaart. Hij is ruim 6 jaar lid van onze vereniging en laat regelmatig foto’s zien van uiteenlopende onderwerpen.

Deze keer een natuuropname van een kleurrijk heidelandschap. Deze foto is deze zomer gemaakt in Nationaal Park “Drents-Friese Wold” gelegen vlak bij het plaatsje Appelscha. Het “Drents-Friese Wold” is vergelijkbaar met de Loonse en Drunense Duinen maar dat wat kleiner. Je vindt er vennetjes, zandverstuivingen, heide en moeras. Na een aantal droge warme jaren was de heidebloei beperkt. Maar dit jaar na een ‘normale’ Nederlandse zomer stond de heide prachtig in bloei.

De heide bloeit in de periode augustus en september. Het ideale moment om landschappen te fotograferen en zeker heidevelden is bij zonsopkomt. Deze foto is gemaakt net na zonsopkomst. Door de lichte bewolking is er gekozen om gebruik te maken van een filter om de sluitertijd te verlengen tot 4 minuten. Door deze langsluitertijd veranderen de langzaam overtrekkende wolken in strepen. Door gebruik te maken van filters kan het licht worden gecontroleerd en is de foto enkel ontwikkeld in Lightroom. Verder is er niets aan de foto veranderd.

Het eerste wat opvalt in deze foto is natuurlijk de indringende paarse kleur van de heideplanten. Welllicht zijn ze ietwat “aangezet” om meer aandacht te geven, maar ik vind het in ieder geval niet teveel. De foto is prima opgebouwd en je wordt door het lichtgekleurde wandelpad de foto in getrokken. Er is ook een aardig evenwicht aan beide kanten van dit zandpad.

Opvallend is uiteraard ook de lucht in deze foto. Niet alleen vanwege de prachtige kleurstelling, die mooi in overeenstemming is met de rest van de foto, maar ook door de structuur. De echte wolken zijn verdwenen en in plaats daarvan zien we mooie banen lopen van links naar rechts. Dit is het resultaat van het gebruik van een lange sluitertijd van je camera bij een opname overdag. Een zgn. “Long exposure: fotograferen met lange sluitertijden. Foto’s krijgen een heel andere uitstraling als je met lange sluitertijden fotografeert. Je kunt beelden weergeven die mensen niet met het blote oog kunnen zien. Vaak stralen deze foto’s rust uit en zijn ze heel creatief. Het levert mooie beelden op.

De sluitertijd is een onderdeel van de belichtingsdriehoek en bepaalt hoelang de sluiter open blijft en hoelang er dus licht op de sensor man blijven vallen. De sluitertijd heeft ook invloed op de hoeveelheid beweging in je foto. Bijeen hele korte sluitertijd “bevries” je je bewegend onderwerp. Het staat als het ware stil, maar bij een lange sluitertijd laat je je onderwerp meer beweging tonen in je beeld.

Lange sluitertijd verwijst naar het maken van een foto met sluitertijden van enkele seconden tot een paar uur en is een geweldige techniek om schitterende landschapsfoto’s te maken.

We geven enkele tips om dit eens uit te proberen:

Tip 1: Eerst moet je de camera op een statief plaatsen. Een camera in de hand houden met een sluitertijd van zelfs maar 1 seconde leidt tot een wazig beeld. Doe het niet bijeen stevige wind.

Tip 2: stel een lage ISO-waarde in van bv ISO 100

Tip 3: stel je diafragma in tussen f8 en f14

Tip 4: kies de gewenste sluitertijd

Tip 5: kijk naar het weer en stel de juiste witbalans in

Tip 6: gebruik goede grijsfilters van een hoge kwaliteit

Tip 7: zorg ervoor dat je zoeker afgedekt is

Tip 8: gebruik de spiegelopklapfunctie van je camera. Hiermee zorg
je ervoor dat de spiegel niet opklapt net voordat je een opname
maakt.

Met bovengenoemde tips kun je aan de slag. Zoek een geschikt onderwerp uit (lucht – waterval – branding enz) en schrijf zo nodig alle belangrijke gegevens op. Ik wens jullie veel succes.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen