Buurtkastje is er voor iedereen: arm of rijk, jong of oud

Foto:

Renate Aarts is in september 40 jaar geworden. Zij bedacht dat niet iedereen een verjaardag kan vieren en ging op zoek naar een cadeautje voor iedereen. Zij had het ‘Buurtkastje’ ergens voorbij zien komen en kwam bij de Stichting SoGoed terecht. Daarna deed zij, via de Facebookpagina ‘Dongen Helpt Elkaar’, een oproep. De donaties kwamen binnen en zo kwam het Buurtkastje er.

door Lia van Gool

Het Buurtkastje is een landelijk initiatief, vertelt Renate Aarts. ‘In 2016 is de Stichting SoGoed opgericht. Het doel van deze stichting is om, aan de hand van diverse projecten, mensen in armoede te helpen en daarnaast voedselverspilling tegen te gaan. Dit gebeurt in de vorm van Buurtkastjes’ (van de website van de Stichting SoGoed). Renate bestelde een kastje en plaatste het in haar tuin, voor haar huis aan de De Ruyterstraat 21. “Het is het eerste Buurtkastje in deze regio,” vertelt zij niet zonder trots. “Ik heb ervoor gekozen om in het kastje houdbare producten te plaatsen, zoals pastasauzen, blikgroenten en dat soort zaken. Daarnaast staan er verzorgingsproducten in.” Het doel van het kastje is, onder meer, om verspilling tegen te gaan. “Mensen die iets nodig hebben, kunnen dat uit het kastje halen. Mensen die iets over hebben, kunnen er spullen in zetten.”

Voor iedereen
Renate benadrukt dat het kastje er is voor iedereen. “Het Buurtkastje is er niet alleen voor mensen die minder te besteden hebben, nee, het is voor iedereen. En het kastje is altijd open.” Renate kan zich voorstellen dat er een drempel is om het kastje te openen. Maar dat is nergens voor nodig. “Pak dat wat je nodig hebt en plaats wat je kunt missen. En ruilen mag ook.” Hoewel het kastje er pas één week staat, stopten er al verschillende mensen om een kijkje te nemen. Renate hoopt dat haar initiatief navolging krijgt. “Maar natuurlijk moeten we eerst kijken wat dit kastje doet. Dan komen er misschien nog meer. Ik hoop nu in ieder geval dat mensen de weg weten te vinden.”

Verjaardagscadeautje
Renate is blij met haar blijvende verjaardagscadeautje. “Ooit heb ik, samen met mijn toenmalige vriend, in Arnhem diners verzorgd voor minderbedeelden. Aan de hand daarvan ben ik na gaan denken hoe ik Dongenaren zou kunnen helpen. Het resultaat is het Buurtkastje.” Er zijn wel een paar voorwaarden voor het plaatsen van spullen in het kastje: de spullen mogen niet gebruikt zijn, de verpakking moet nog dicht zijn en de houdbaarheidsdatum mag niet verstreken zijn. Op de Facebookpagina ‘Buurtkastje Dongen’ is te zien wat er zoal in het kastje staat.

De eerste dag
Tot slot een mooi voorbeeld van hoe snel het kan gaan als er spullen in het Buurtkastje geplaatst worden. “De eerste dag had ik maandverband en tampons in het kastje gelegd. Die waren heel snel weg. Zo zie je dat er behoefte aan is.”

Renate hoopt dat heel veel mensen, arm of rijk, paars of groen (of welke kleur dan ook), groot of klein, de weg naar het Buurtkastje zullen vinden. Het Buurtkastje staat aan de De Ruyterstraat 21 en is altijd geopend!

Met dank aan Weekblad Dongen

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen