Actieweek anoniem inleveren messen en nepwapens van start gegaan

Foto: Pixabay License/LUM3N

Vandaag begint een inzamelweek voor messen en nepwapens, waarbij vooral jongeren worden aangemoedigd wapens af te staan. Dat kunnen ze anoniem en zonder een straf te riskeren doen tot en met zondag 17 oktober.

‘Drop je knive en doe wat met je life’
De week is onderdeel van een campagne die maandag van start gaat: ‘Drop je knife en doe wat met je life’. Hierin benadrukken demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker dat het niet alleen strafbaar is om een wapen te dragen, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. Zo lopen ruzies sneller uit op een steekpartij. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is de samenleving de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door een toename van steekincidenten met jongeren. “Vaak realiseren jongeren zich onvoldoende welke risico’s zij voor zichzelf en voor hun omgeving opleveren door het dragen en gebruiken van een wapen.”

Een mes is niet cool
Het doel van deze nieuwe campagne is om messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Want een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties. Als je immers een wapen op zak hebt, ben je eerder geneigd het te gebruiken. En dat met alle ellendige gevolgen van dien. “Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt”, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Dongen
Ook Dongenaren kunnen hun  wapens inleveren zonder consequenties. Op het politiebureau Dongemond aan het Europark 30 in Oosterhout wordt een inleverpunt ingericht. Hier is het mogelijk om steek- en vuurwapens in te leveren. Dat geldt ook voor nepwapens, want ook die zijn niet altijd van echt te onderscheiden. De wapens kunnen in de actieweek worden ingeleverd tussen 8.00 en 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op de onderstaande link. In Tilburg zijn er drie plaatsen waar wapens ingeleverd kunnen worden:

  • Politiebureau Groenebeemden Brucknerlaan 18, 5011 DM Tilburg
  • Politiebureau Leijdal Karel Boddeweg 9, 5044 EL Tilburg
  • Politiebureau Tilburg Centrum Stationsstraat 22, 5038 ED Tilburg

www.dropjeknife.nl

l

Reacties