Foto van de week

Foto: Fred Joosten

Wellicht hoor ik U al denken of zelfs hardop zeggen: Is dit een foto? Nee toch!

Maar niets is minder waar. Deze week heb ik eens ter afwisseling gekozen voor een totaal andere “foto”. Dit beeld werd op de laatste clubavond via een beamer op een groot scherm in de Geubel gepresenteerd. De maker of beter gezegd de ontwerper van deze foto is Fred Joosten.

Wat het mogelijk zou kunnen zijn is hier niet zo van belang. Het gaat in dit geval om vormen en kleuren. Er is een schitterend kleurenpalet te zien met hele fijne zachte tinten, die mooi over het totale vlak verdeeld zijn. Je ogen dwalen rond en worden niet alleen door de kleuren meegenomen, maar ook door het lijnenspel. Je blijft alsmaar rondkijken en dat wordt nog eens versterkt vanwege de dubbele inkadering: allereerst de rand van de cirkel en daarna nog eens door het vierkante raamwerk.

De basis voor deze mooie creatie is – aldus de maker- zeker wel een foto geweest, hoewel je dit toch nauwelijks kunt terugvinden. Fred wandelt dagelijks met zijn vrouw door Dongen en ziet dan onderweg soms beelden, waarvan hij denkt: die moet ik even vastleggen. Een goede wandelaar heeft immers altijd zijn/haar fotocamera bij zich. Veel van zijn foto’s bestaan uit close-ups van stickers, krassen, vlekken enz. Deze beelden zijn onbewerkt voor een toeschouwer niet interessant, maar voor Fred begint dan het plezier. Gezeten achter zijn computer gaat hij namelijk op zoek naar nieuwe uitdagingen. Door allerlei bewerkingen wordt de grens opgezocht tussen fotografie en schilderkunst. Er ontstaat dan een beeld ver van de werkelijkheid. Mijn eerste indruk was: een creatie van de bekende kunstenaar Escher?

In dit geval was de basis een foto van een vlekje op een etalageruit van de voormalige Em-Té in Dongen. Menigeen loopt hieraan wellicht voorbij, maar je ziet wat er uit voort kan komen! Op onze vraag hoe hij dat allemaal gedaan had, moest Fred helaas bekennen dat hij dat niet meer wist. Hij zou namelijk GEEN tweede exemplaar meer kunnen maken, omdat hij niet alle bewerkingen die hierop zijn toegepast, genoteerd heeft. Jammer? Och nee, het is nu een uniek kunstwerk.

Ik wil Fred bedanken voor zijn ingezonden foto en ik hoop dat hij nog lang kan “vogelen” achter het scherm.

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties