Foto van de week

Foto: Marianne Schrijver-Lievense

De foto van de week is deze keer afkomstig van een vrouwelijk clublid van Fotoclub Dongen, namelijk Marianne Schrijver-Lievense.

We hebben al eerder werk van haar gezien. Misschien kunt U zich nog wel de bloemknop van een agapanthus en de kop van een ram herinneren. Deze week is het iets totaal anders, een fragment uit een bestaand kunstwerk. Nu zult U misschien gaan denken dat zoiets wel heel gemakkelijk is. Iets fotograferen wat een ander gemaakt heeft!

Maar laat ik het U proberen uit te leggen. Als je om je heen kijkt is er weinig wat niet door de mens gemaakt is. Zeker in een stad of in bepaalde gebouwen. In de natuur wil het nog wel eens voorkomen. Het is aan de fotograaf welke draai hij of zij er aan geeft. De keuze van het geheel of detail, de keuze van het moment van de dag ivm het licht, de keuze van scherp of functioneel onscherp, de keuze van kleur of zwart-wit, de keuze van nabewerking enz. Op deze manier creëert de fotograaf toch iets eigens en stijgt het boven registratie uit.

Op de bijgeplaatste foto zien we dus een detail van het kunstwerk “IJsfontein” van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer. Op 22 februari werd de IJsfontein op de Markt in Dokkum van haar onthuld. De fontein was het sluitstuk van het project 11Fountains, waarvoor het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Instellingen toekende.

Het project werd georganiseerd in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Elf fonteinen werden gerealiseerd door internationale kunstenaars, samen met lokale bedrijven. De fonteinen werden geplaatst in de Friese Elfsteden: Dokkum (Birthe Leemeijer), Leeuwarden (Jaume Plensa), Franeker (Jean-Michel Othoniel), Harlingen (Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla), Bolsward (Johan Creten), Sneek (Stephan Balkenhol), IJlst (Shinji Ohmaki), Workum (Cornelia Parker), Hindeloopen (Shen Yuan), Stavoren (Mark Dion) en Sloten (Jorge & Lucy Orta). De kunstenaars werden gevraagd zich te verdiepen in de geschiedenis van de stad, de beoogde locatie en kennis te maken met de plaatselijke bevolking.

De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in het zich terugtrekkende water van de smeltende Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De IJsfontein verwijst ook naar het verleden van Dokkum, ooit een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween. En naar Dokkum als het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht. De vorm fontein is geen dag hetzelfde en is afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. IJsbloemen, -baarden en -patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen.

Ik zou zeggen: geniet van het kleurenpalet in deze foto!

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen