De opvallende zaken uit de miljoenennota

Foto: CC0 Creative Commons

Ingezonden Op de derde dinsdag van september presenteerde demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra de miljoenennota. De begroting voor de Nederlandse staat voor het aankomende jaar. Een begroting gemaakt door een kabinet dat plaatsvervangend is. Vele belangrijke beslissingen worden niet genomen en vele onderwerpen worden ook vermeden. Hieronder de meest opvallende zaken of zaken die juist niet benoemd zijn.

verhoging van de energiebelasting
Op dit moment stijgen met name de gasprijzen naar recordhoogtes en wordt verwacht dat de energierekening van de Nederlanders volgend jaar misschien wel met 500 euro gaat stijgen. Toch kiest het kabinet ervoor om ook de belasting op gas te verhogen. Dat was in het begin van het jaar logisch, maar nu niet meer uitlegbaar. Toch is dit niet aangepast. De belasting op stroom zal overigens wel licht dalen.

Het minimumloon
Een ander belangrijk punt wordt ook vermeden, opvallen weinig staat er in de miljoenennota over het minimumloon. Het basisloon wat elke medewerker moet krijgen. Dit is ook de basis waaraan de AOW uitkeringen gekoppeld zijn. In Nederland krijgen naar schatting 3,5 miljoen burgers AOW. Het is naar verwachting nog tot december onduidelijk wat er met de AOW bedragen in 2022 zal gebeuren.

Koopkracht
RTL Nieuws berekende al voor de bekendmaking dat de koopkracht nauwelijks zou stijgen. De berekening kwam uit op 0,1%. De grote vraag is of deze berekeningen gaan kloppen met de werkelijkheid. De inflatie is namelijk ongekend hoog en was in augustus al richting de 3%. Waarbij de verwachting is dat dit nog verder zal oplopen als gevolg van de enorme corona steunmaatregelen in Nederland en heel Europa. Wanneer producten duurder worden, heeft dat een negatief gevolg voor de koopkracht.

De kans is overigens groot dat het kabinet extra financiële middelen gaat onderhandelen in de tweede kamer. Om zo toch wat herstelwerk te verrichten om de koopkracht inschattingen zoveel mogelijk te verhogen en in ieder geval niet te laten dalen. Dit kan bijvoorbeeld door investeringen, belastingverlagingen en verhogingen van diverse toeslagen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen