Di Ke Wu naar Wereldkampioenschap Powerliften Classic Junioren

Foto: Weekblad Dongen

Di Ke Wu (22) doet op 27 september mee aan het Wereldkampioenschap Powerliften Classic Junioren. De 22-jarige Di Ke is momenteel bezig met zijn master accountancy aan de universiteit van Tilburg. Sinds kort heeft hij daar de talent topsporter status gekregen. Hierdoor krijgt hij extra ondersteuning bij zijn studie als hij deelneemt aan (internationale) wedstrijden.

door Lia van Gool/Weekblad Dongen

“Powerliften is een sport die bestaat uit drie onderdelen. Vergelijk het maar met een triatlon,” vertelt Di Ke Wu. “De drie onderdelen zijn squatten, bankdrukken en deadliften. Voor elk onderdeel moet je zoveel mogelijk gewicht tillen. Je krijgt drie kansen per onderdeel en de beurt waarin je de meeste kilo’s hebt gehaald, telt. Bij een wedstrijd krijg je in totaal 9 pogingen.”

Di Ke begon op zijn achttiende met fitness, gewoon met een groepje vrienden, om fit te worden. “Een vriend van mij vertelde op een gegeven moment dat hij op internet een nieuwe sport had ontdekt. Dat was powerliften. Nadat ik het geprobeerd had, ben ik gaan powerliften, eerst voor het plezier.” Daarna werd Di Ke Wu steeds fanatieker en het leek hem leuk om aan wedstrijden mee te gaan doen. Het beoefenen van de sport werd ook steeds serieuzer. Sinds drie jaar is Di Ke lid van de Tilburgse Studentsportvereniging TSKV Spartacus en traint hij daar ook. Ook doet hij al zo lang, met succes, mee aan wedstrijden.

Vereerd
Eind september vertrekt Di Ke naar Zweden, voor ongeveer één week (vanaf 25 september), met het juniorenteam powerliften van Nederland. “Uit heel Nederland zijn 12 mensen afgevaardigd voor deze wedstrijd. Er zijn twee eisen om mee te mogen doen: de Nederlandse Krachtsportbond nodigt je uit en je moet een kwalificatie gewicht-totaal halen. “Ik ben vereerd dat ik mee mag doen!” Di Ke kan het soms nog niet geloven dat hij aan het Wereldkampioenschap mee gaat doen.

Het vereist een goede planning om studie, sporten en werken te kunnen combineren. “Ik ben net begonnen aan mijn master accountancy. Daarnaast train ik 12 uur per week en ik werk in het restaurant van mijn ouders. Elke avond plan ik de dag die komen gaat: hoe laat ik eet (en wat ik eet), hoe laat ik ga trainen. Het vereist discipline, maar ik doe mijn hobby met veel plezier. Nu is het ook nog goed te combineren met mijn studie.” Die discipline heeft Di Ke ook nodig in het contact met zijn vrienden. “Ik kan niet te veel gaan stappen, niet te veel alcohol drinken, het is soms moeilijk om een balans te vinden. Maar ik vind het ook belangrijk om contact met mijn vrienden te houden en ook om soms uit eten te gaan met mijn familie.”

Top 3
Over een kleine maand gaat Di Ke dus meedoen aan het WK én, als zijn lichaam het toelaat, wil hij in december ook meedoen aan het EK. Misschien dat een voordeel daarbij is, dat het powerliften géén blessuregevoelige sport is. “Ik wil er zo lang mogelijk mee doorgaan.” Of het sporten straks te combineren is met een volledige baan? “Ik ben wel een beetje bang voor mijn toekomst als sporter, als ik straks werk. Maar mijn coach heeft ervaring met dat soort zaken. Hij ondersteunt mij bij alles.”

Tijdens het WK hoopt Di Ke rond de 260 kilo ‘te deadliften’. De kansen op een plaats in de top 3 ziet Di Ke nog als ‘ver weg’. “Ik ben een topsporter, maar het voelt niet zo. Het voelt eigenlijk ‘gewoon’. Ik vind het soms moeilijk te geloven dat ik al op zo’n hoog niveau zit.”

Wij wensen Di Ke heel veel succes bij de Wereldkampioenschappen in Zweden. En wie weet, is er toch nog kans op een top 3-notering!

Met dank aan Weekblad Dongen

Reacties