Raad blij met woningbouw op plaats Postkantoor en Scapino, twijfels over commerciële ruimtes

Foto: De Bunte Vastgoed/CIER ARCHITECTEN

De gemeenteraad juicht de bouwplannen op de plaats van het voormalige postkantoor en Scapino aan de Hoge Ham toe. Maar er zijn ook zorgen over de commerciële ruimtes die daar gepland staan. ‘Waarom inzetten op commerciële ruimtes. Er staat daar al zoveel leeg, en wij hebben daar dan liever woningen en dan het liefst goedkopere woningen’, vond D66-raadslid Marieke Schouten.

Ze kreeg de Ouderenpartij meteen aan haar zijde. ‘Goed idee om ook in het centrum betaalbare woningen te bouwen. Nu wordt het centrum langzamerhand een gebied voor de elite. De gemeente moet meer de regie nemen richting de projectontwikkelaars, want bij hen gaat het alleen maar om geld’, luidde de kritiek van Jan Kennekens .

Door: Bernadette Klerx

Centrum niet uithollen
Andere partijen zagen wat minder beren op de weg. ‘Wij vinden winkels of een horeca voorziening juist wel een mooie ontwikkeling’, liet CDA-raadslid Koenraad van Eersel weten. En dat vond ook de VVD. Raadslid Perry Wens: ‘Ik deel de zorgen wel, maar als we daar de commercie weg halen loopt het centrum langzaam leeg.’ En dat was wethouder Petra Lepolder helemaal met hem eens. ‘In de plannen is echt wel goed nagedacht over de commerciële ruimtes. Dat stukje Hoge Ham is echt het centrum van ons centrumgebied en als je daar detailhandel of horeca weghaalt, dan ga je echt de centrumfunctie uithollen’, lichtte ze toe.

Appartementen, horeca en winkels
De Bunte Vastgoed Zuid wil op en achter het voormalige postkantoor, Scapino en het voormalige Kruidengilde Beex appartementen bouwen. Het gaat om 6 appartementen boven het postkantoor en Scapino met daaronder commerciële ruimtes. In een nieuw woongebouw van drie verdiepingen aan de Dr. Willem Dreeslaan komen 14 appartementen, waarvan 2 penthouses. In de commerciële ruimtes is plaats voor winkels of een horecagelegenheid.

Om de plannen uit te voeren is het noodzakelijk dat het oude postkantoor en Scapino gesloopt worden; het Kruidengilde blijft behouden en wordt opgenomen in het totale plan.

De huidige situatie met links het voormalige postkantoor en rechts de winkel van Scapino (foto Google Streetview)

Toekomst Scapino
De toekomst van Scapino in Dongen is nog onzeker. Als het aan wethouder Petra Lepolder ligt, blijft Scapino voor Dongen behouden; en ook De Bunte Vastgoed wil dat graag, maar de ‘onderhandelingen’ met de winkelketen verlopen stroef. Dat blijkt uit het antwoord van vragen hierover van VVD-raadslid Perry Wens.

Het huidige huurcontract heeft nog een looptijd van ca. 4,5 jaar. De Bunte heeft Scapino laten weten dat ze de huurovereenkomst aan het einde van die termijn wil beëindigen, maar het liefst nog eerder, zodat sneller met de bouw kan worden begonnen. Sloop van Scapino en het oude postkantoor is absoluut noodzakelijk om de plannen uit te voeren.

Als tegemoetkoming was voor Scapino een ruimte aangekocht in het pand van de voormalige Schoenenreus op de hoek Hoge Ham/ Biezen. Tegen een schappelijke huurprijs. Maar dat aanbod heeft Scapino afgewezen. De winkel kan straks ook in één van de nieuwe commerciële ruimtes komen. Maar die kosten wel meer dan het huidige sterk verouderde pand. Ook daar heeft Scapino ’nee’ tegen gezegd. De Bunte blijft in gesprek met de winkelketen om tot een passende oplossingen voor beide partijen te komen

Wethouder Lepolder gaat nu ook de centrummanager vragen om hier een rol in te spelen. ‘Het zou fijn zijn als Scapino voor Dongen behouden kan blijven’, zei ze.

 

Reacties