Algoritmisch Handelen – Een Strategie Met Laag Risico Voor Iedere Handelaar

Foto: Pixabay License/PIX1861

Ingezonden Met de aanhoudende pandemie waar iedereen momenteel nog altijd verzeild is, wordt AI een steeds grotere drijvende factor in online handelen. Al geldt dit ook op allerlei andere gebieden.

In de nabije toekomst lijkt het erop dat zogenoemde trading robots de nieuwe norm gaan worden. Maar hoe werkt dit precies? En wat betekent het om algoritmisch te handelen? Ontdek hier hoe dit precies werkt en hoe je algoritmisch kunt traden als handelaar.

Hoe werkt algoritmisch handelen?
Door gebruik te maken van algoritmisch handelen en trading robots wordt het mogelijk om aan de hand van software en bepaalde regels transacties te doen. Daarvoor wordt er bijvoorbeeld gekeken naar bepaalde koersbewegingen en historische gegevens. Wanneer er vervolgens bewegingen op bepaalde markten plaatsvinden die aansluiten bij de ingestelde criteria, kunnen er automatisch kooporders worden geplaatst, of juist verkoop orders. Door op deze manier te handelen kan onder andere het risico worden beperkt, maar er zijn nog een aantal voordelen, waar we later uitgebreid op ingaan.

Welke applicaties voor algoritmisch handelen zijn er beschikbaar
Wanneer iemand algoritmisch gaat handelen zijn er verschillende manieren of strategieën waarmee dit gedaan kan worden. Het is ook een mogelijkheid om meerdere varianten hiervan te combineren. In de meeste gevallen wordt algoritmisch traden aan de hand van de volgende zaken gedaan:

  • Machine learning of AI
    Zoals gezegd wordt AI of machine learning steeds vaker toegepast bij algoritmisch traden en andere zaken. Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te bepalen op welke manier er gehandeld wordt. Een trading robot kan op die manier steeds geupdate en verbeterd worden met de nieuwste informatie. Er zitten veel voordelen aan deze methodiek, en daarom zit deze flink in de lift de laatste tijd.
  • Mean reversion
    Bij mean reversion wordt er eigenlijk naar het verleden gekeken. Aan de hand van het historisch gemiddelde wordt er, is samenwerking met bepaalde modellen, bepaald wanneer er een trade wordt gedaan. In principe is deze manier van algoritmisch traden dus gebaseerd op wat de markt in het verleden heeft deed.
  • Gebaseerd op momentum
    Deze manier van algoritmisch handelen is onder een breed publiek populair en wordt dus veel toegepast. Zowel de grotere spelers al particuliere beleggers maken gebruik van deze methode. Daarbij wordt er simpelweg gekeken naar trends die al plaatsvinden, met de verwachting dat deze door zullen zetten.

Trading robots en het lage risico van algoritmisch traden
Het fijne aan trading robots is dat ze beleggers veel werk uit handen nemen. Binnen bepaalde ingestelde limieten kunnen ze handelen voor investeerders, en zullen ze dit automatisch doen. Daardoor worden er geen kansen misgelopen en kunnen er ook aandelen weer worden verkocht op het juiste moment, zonder het risico dat er grote verliezen worden geleden. Bovendien worden trading robots steeds geavanceerder met meer handige functionaliteiten.

Voordelen van algoritmisch handelen

Het bespaart tijd: Omdat je als belegger alles zelf van tevoren in kunt stellen met trading robots en algoritmisch traden, scheelt het ontzettend veel tijd.

Je hebt er weinig omkijken naar: Nadat je alles hebt ingesteld, hoef je jezelf geen zorgen meer te maken. In plaats van dat je continue op moet letten wat er op allerlei markten gebeurd, wordt dit vanzelf voor je gedaan.

Vergroting van de mogelijkheden: Er gaat een wereld voor je open met algoritmisch traden. Het geeft je toegang tot veel meer markten tegelijk, omdat je niet alles handmatig meer doet of zelf in de gaten moet houden.
Risico’s worden geminimaliseerd: Misschien wel het grootste pluspunt is dat je stukken minder risico loopt. Dit omdat je van tevoren precies aan kunt geven wanneer je wilt kopen of verkopen en voor welke prijs.

Conclusie
Algoritmisch handelen kan voor zowel kleine beleggers als voor institutionele spelers een uitkomst zijn. Daarbij zijn er verschillende manieren om hier gebruik van te maken, waardoor beleggers hun manier van handelen kunnen personaliseren. Trading robots zorgen ervoor dat er op het juiste moment gekocht en verkocht kan worden, zonder dat je hiervoor zelf hoeft te handelen. Alles kan van tevoren ingesteld worden, binnen bepaalde parameters. Gezien al deze voordelen is het niet gek dat steeds meer beleggers het gemak en de mogelijkheden van algoritmisch traden ontdekken.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

 

Reacties