Foto van de week

Foto:

Vorige week had Fotoclub Dongen haar eerste clubavond in de Geubel. De reacties van de leden waren overweldigend en keken al uit naar de volgende clubavond. Die was afgelopen woensdagavond.

Mede door de vakantie was de opkomst nog niet zo groot, maar dat komt nog wel. Op de agenda stond “inlevering passe-partout”: iedereen is vrij om een afgedrukte foto naar keuze in een omlijsting in te leveren. Er wordt dan uitvoerig over de foto(‘s) gesproken en mogelijk krijgt de maker dan nog tips om ermee verder te gaan.

Het commentaar van de leden kan over verschillende onderdelen gaan. Het belangrijkste is uiteraard wat de foto met je doet, wat de foto bij je oproept, heb je er iets mee? Dit is natuurlijk altijd subjectief, omdat ieder persoon, iedere beschouwer er op zijn of haar manier naar kijkt. Er zijn ook wat meer “meetbare” elementen in een foto te bespeuren: hoe is de compositie? Voldoet deze aan de regels? Hoe zit het met het licht in de foto? Is de foto scherp of misschien wel functioneel onscherp? Is de toegepaste techniek, zowel tijdens de opname als in de nabewerking goed? Zit er geen zweem in de foto? Enzovoorts, kortom voldoende stof om over een foto te praten.

De week weer een foto van Koos Schenk. We hebben in de afgelopen weken al wat vaker een foto van hem gezien. Koos is een echte zwart-wit werker. Zijn foto’s kun je vaak meteen herkennen aan de stijl van fotograferen. De onderwerpen die hij fotografeert zijn vaak heel eenvoudig en dichtbij huis. Ze liggen bij wijze van spreken voor het oprapen. Alleen…je moet er wel oog voor hebben. Zo kijkt Koos niet alleen naar boven of recht vooruit, maar ook vaak naar beneden. Wat is er allemaal te zien op straat of langs de kant. Zo ook op deze foto, een fietsenrek voor een fiets. Hoe vaak heb je zo’n ding wel niet gezien of heb je er zelf gebruik van gemaakt? Meestal loop je er argeloos aan voorbij, maar Koos wordt door zoiets getriggerd!

De titel “Dongen by Night” dekt misschien niet de lading van deze foto. Je moet je daardoor dan ook beslist niet laten leiden. Het zou zo maar kunnen dat deze foto gewoon overdag in Groningen gemaakt is bij een lekker zonnetje! De toegepaste techniek kan je gemakkelijk op het verkeerde been zetten. Een simpel onderwerp, de foto is goed opgebouwd door de plaats van het fietsenrek en de schaduw ervan. Er valt ook mooi licht op het onderwerp. De afdruk is pittig, een kenmerkend iets voor Koos’ foto’s. Bovendien heeft hij nog wat extra’s toegevoegd door het kader, de randen te bewerken. Een fraai beeld toch?

Ik wil jullie dan ook de volgende tip meegeven:

Kijk eens wat vaker naar beneden!

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties