’s Gravenmoer krijgt klassieke straatverlichting, meer duidelijkheid herinrichting Geubelplein

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Een klein lichtpuntje voor ‘s Gravenmoer. De herinrichting van het Geubelplein wordt voorlopig doorgeschoven naar 2026. Daarmee is er toch enig voorzichtig uitzicht op een datum. Het College wilde aan deze herinrichting eigenlijk geen enkele datum verbinden, maar dat was voor met name het CDA onverteerbaar. Daarnaast gaf de raad bijna unaniem ook groen licht om extra geld vrij te maken voor klassieke straatverlichting en -meubilair. Dit om het karakteristieke straatbeeld in ’s Gravenmoer volledig tot zijn recht te laten komen.

Door: Bernadette Klerx

Pijnlijke keuzes
De herinrichting van het Geubelplein en de straatverlichting/straatmeubilair zijn onderdeel van het omvangrijke Verkeersplan ’s Gravenmoer. De totale kosten van het Verkeersplan dreigen, net zoals bij de onderwijshuisvesting is gebeurd, de pan uit te rijzen; daarnaast moet de gemeente alle zeilen bijzetten om de schuldenlast in te dammen. Een pakket aan ingrijpende bezuinigingsvoorstellen kon dan ook niet uitblijven. Het College kamde de begroting nog eens zorgvuldig door en deed voorstellen; de raad mocht de afgelopen twee weken beslissen waaraan zij het geld nog wel wilde uitgeven en wat ze moest laten vallen. En dat zijn pijnlijke keuzes geweest.

Perspectief
Voor het CDA was het verbinden van een datum aan de herinrichting van het Geubelplein een belangrijk punt. Raadslid Koenraad van Eersel diende er dan ook een wijzigingsvoorstel (amendement) voor in. ‘Uit de berekeningen blijkt dat we de doelstelling om de schuldenlast in te perken al in 2026 halen. Waarom moeten we dan dit deel van het Verkeersplan uitstellen tot een onbekende datum?’

Het CDA wilde het liefst dat de herinrichting definitief vastgezet werd voor het jaar 2026, maar dat lag bij andere partijen weer wat moeilijker. ‘Als u het woordje ‘voorlopig’ eraan toe wilt voegen, dan kunnen wij wel meegaan’, liet Volkspartij Dongen-raadslid Cees Zwaal weten. En dat wilde het CDA wel doen. Samen met de stemmen van de Ouderenpartij, kreeg het amendement een meerderheid.

Klassieke verlichting en meubilair
Bijna unanieme steun (alleen de Ouderenpartij stemde tegen) kreeg de motie van Volkspartij Dongen, VVD en PvdA om een extra bedrag van € 26.000 beschikbaar te stellen voor klassieke straatverlichting en -meubilair. Met het huidige budget kan alleen moderne straatverlichting en-meubilair worden aangeschaft. Maar een grote meerderheid van de raad vond dat het karakteristieke straatbeeld in ’s Gravenmoer behouden moest blijven, een grote wens ook van de inwoners. Het extra geld wordt gehaald uit het ‘potje van de raad’, een pot waarin € 75.000 zit dat de raad naar eigen goeddunken mag besteden.

Ouderenpartij: ‘niet noodzakelijk’
Met dat laatste had D66 wel moeite, want ‘wij vinden het logischer als dat geld uit de post onvoorzien wordt gehaald. Daar zit ook € 80.000 in’, merkte raadslid Joeri de Jong op.
Maar daar wilden de andere partijen weer niet in meegaan. En volgens wethouder Petra Lepolder was het aanspreken van het budget voor straatverlichting ook geen optie. ‘We hebben een plan waarin alle straten om de zoveel tijd aan de beurt komen. Die budgetten zijn allemaal heel erg strak gepland. Ik zie geen mogelijkheid om daarin nog extra geld vrij te maken’. De motie kreeg uiteindelijk de steun van D66 en het CDA. Alleen de Ouderenpartij stemde tegen. Die vond het zonde van het geld. ‘Dit is niet van algemeen belang, het is leuk en als we er het geld voor hebben, is dat prima. Maar het is niet noodzakelijk’, vond Jan Kennekens.

 

Reacties