Nieuw model Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd

Foto: Rijksoverheid

Sinds begin deze week kun je het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart bij de gemeente aanvragen.

Nederlandse identiteitskaart
Sinds deze week kun je de nieuwste versie van de Nederlandse identiteitskaart bij de gemeente aanvragen. De vernieuwde kaart heeft een aantal nieuwe kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer op de achterkant. Hiermee voldoet het nieuwe model aan de Europese verordening voor ID’s. “De Nederlandse identiteitskaart stond internationaal al hoog aangeschreven. Onze experts zijn vertegenwoordigd in internationale werkgroepen en volgen de laatste ontwikkelingen. We hebben de kans gegrepen om in dit nieuwe model een aantal vernieuwingen door te voeren. Dit deden we in nauwe samenwerking met onze leverancier”, aldus algemeen directeur Rhodia Maas van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Inlogfunctie
Deze vernieuwde identiteitskaart bevat een chip met een inlogfunctie. Daardoor kun je binnenkort inloggen met je identiteitskaart bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds via DigiD. Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. De aanvrager ontvangt na het ophalen van de nieuwe identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode is de inlogfunctie van de identiteitskaart te activeren. De Nederlandse identiteitskaart is maximaal 10 jaar geldig. Voor kinderen die jonger zijn dan 18 jaar is de maximale geldigheidsduur van de Nederlandse identiteitskaart 5 jaar.

ID-kaarten
De introductie van het nieuwe model heeft geen gevolgen voor de huidige identiteitskaarten: die blijven geldig. Zodra een identiteitskaart verlengd moet worden en een nieuwe kaart wordt aangevraagd, ontvangt men het nieuwe model. De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart in de gemeente Dongen zijn voor personen tot 18 jaar: € 32,90 en voor personen van 18 jaar en ouder: € 64,00 Wil je met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaal je € 49,85 extra.

KLIK HIER voor meer informatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen