Fotoclub Dongen online…

Foto: Maja Becker

In de zomermaanden hebben de leden van Fotoclub Dongen even “rust”. Er zijn geen wekelijkse clubavonden gepland, omdat het vakantie is en daardoor velen een paar dagen/weken weg zijn.

Deze periode is overigens een prima tijd om weer wat te gaan fotograferen. De een houdt het bij landschappen en de ander leeft zich uit in een stad. De foto boven is van Maja Becker met als titel “Lichtende nachtwolken” bij de Bergse Maas in Geertruidenberg. Deze foto is niet alleen maar om er van te genieten, maar geeft ook nog wat informatie over dit bijzonder natuurverschijnsel. Ik citeer hierbij een tekst van Matthijs van der Linden van Weeronline over dit fenomeen:

Dit zijn lichtende nachtwolken
21 juli 2021, 10:21
Elk jaar hebben we in de periode met de langste dagen kans om lichtende nachtwolken te zien. Nadat de zon is ondergegaan kan een zilverblauw schijnsel zichtbaar worden, maar wat is dit bijzondere natuurfenomeen precies? Wolken geven immers zelf geen licht. Ook ’s nachts kunnen deze ‘lichtgevende’ wolken verschijnen, maar dan aan de noordoostelijke hemel. Ze zijn mysterieus en ontstaan onder extreme omstandigheden.
Lichtende nachtwolken zijn wel degelijk wolken en zelfs de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 km. Dit is veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af. Alleen zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Ook verkeersvliegtuigen vliegen niet hoger, daarvoor is de lucht veel te ijl.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Dit is hetzelfde principe als bij de maan die ’s nachts ook zichtbaar is door het weerkaatsen van zonlicht.

Overdag onzichtbaar
Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon diep onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Het eerste uur tot anderhalf uur na zonsondergang zijn de condities het gunstigst.

Ruimtestof
Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer.

Extreme kou
Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden. Op lagere hoogte is de atmosfeer veel dichter, met een hogere temperatuur als gevolg. Ook op grotere hoogte is sprake van een hogere temperatuur. Dit komt doordat het sterke ultraviolette licht en de röntgenstraling van de zon door de lucht wordt geabsorbeerd.

Lichtende nachtwolken kunnen in de weken rond de langste dag in ons land zichtbaar zijn. Verder naar het noorden zijn deze wolken veel gebruikelijker, maar het moet wel donker worden om ze te kunnen zien. Ik denk dat Maja goed geslaagd is om dit natuurverschijnsel vast te leggen. Je moet je als fotograaf eerst inlezen over het onderwerp en er dan vervolgens op het juiste moment er op uit trekken. Natuurlijk moet je ook geluk hebben. Op haar foto is een prachtig kleurenpalet te zien met “warme en koude” kleuren. Er zijn duidelijk 3 horizontale banen te zien: het water, de bosschage en dan de fraaie luchtpartij. Enkele bomen doorbreken deze laatste baan, hetgeen de foto een stuk sterker maakt.
Een zeer fraaie foto Maja en bedankt voor het insturen ervan.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Reacties