Verdeeldheid in raad over hogere schuldenlast

Foto: Pixabay License/Chronomarchie

Welke investeringen kunnen we volgend jaar doen en welke niet? Welke plannen moeten worden aangepast of uitgesteld? En kom dan met voorstellen die niet leiden tot een hogere schuldenlast van maximaal 140%. Met die opdracht stuurde de meerderheid van de raad (Volkspartij Dongen, VVD en PvdA) het College de zomervakantie in. Eind augustus moet het huiswerk klaar zijn en de gemeenteraad gaat er dan in september definitief een klap op geven.

CDA, D66 en Ouderenpartij konden zich niet vinden in deze opdracht. Zij wilden zich niet vastpinnen op een maximale schuldenlast van 140%. ‘We willen eerst plannen en verschillende scenario’s zien; dan gaan we bepalen wat wij absoluut noodzakelijk vinden en dan gaan we kijken hoeveel geld we daarvoor nodig hebben’, vatte CDA-raadslid André Vonk de mening van de oppositiepartijen samen.

Door: Bernadette Klerx

Pijnlijke keuzes
Het besluit over de kadernota werd net als vorige week voor een groot deel gedomineerd door de problemen met de onderwijshuisvesting: de ambitieuze plannen om voor alle Dongense basisscholen nieuwbouw te plegen of ingrijpend te verbouwen, gaat gigantisch veel meer kosten ( zo’n 11 miljoen euro) dan aanvankelijk gedacht. En daarmee komt het hele plan op losse schroeven te staan, want de financiële positie van Dongen is niet bepaald florissant te noemen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden en dat dat pijnlijke keuzes worden, staat als een paal boven water.

Extra bijlenen
Maar tegelijkertijd wil de raad Dongen niet op slot gooien. Dan toch tijdelijk maar wat meer bijlenen? Dat wilden eigenlijk alle partijen wel, maar Volkspartij Dongen, VVD en PvdA wilden dat extra lenen toch wel een beetje aan banden leggen. ‘Dat geeft in ieder geval wat meer lucht’, legde Volkspartij Dongen-raadslid Denise Kunst uit.

Niet vastpinnen
Maar daar waren de drie oppositiepartijen CDA, D66 en Ouderenpartij het niet mee eens. ‘Wij willen ons niet vastpinnen op die 140% maximale schuldenlast, want gaan we het daar wel mee redden? Wij vinden dat het College met een aantal scenario’s moet komen. Als het dan over de scholen gaat, kun je bijvoorbeeld denken aan soberder bouwen’, opperde D66-raadslid Joeri de Jong.

Denise Kunst (Volkspartij Dongen) en VVD-voorman Pieter Brooijmans deden nog verwoede pogingen om de oppositie op andere gedachten te brengen. ‘ Het is voor het College onmogelijk om zonder kaders te werken’, zei Brooijmans. En daar was wethouder René Jansen het van harte mee eens. ‘Het slechtste wat u kunt doen is ons geen kaders mee geven . Ik heb behoefte aan duidelijke kaders. En als wij u dan keuzes voorschotelen, kunt u altijd nog beslissen of u er meer geld aan wilt geven of niet’.

Waarschuwing
Denise Kunst gaf nog een duidelijk waarschuwing . ‘Die 140% is gewoon een kader dat wij mee willen geven. Blijven we eronder, dan is dat prima. Als u daar niet in meegaat, blijft de 130% staan die het College voorgesteld heeft. Of u moet natuurlijk tegen de kadernota stemmen’, concludeerde ze voor zichzelf.

Dilemma
En dat laatste deden CDA, D66 en Ouderenpartij dan ook. ‘Er zijn nog zoveel meer grote investeringen behalve de scholen. Begrenzen op 140% is niet realistisch. Moeten we dan straks bijvoorbeeld het verkeersplan in ’s Gravenmoer maar laten vallen voor de scholen? , schetste D66-raadslid Marieke Schouten het dilemma. En ook André Vonk liet zich niet over de streep trekken: ‘We moeten eerst plannen hebben en dan kunnen we pas prioriteiten stellen. Het is voor ons niet duidelijk waar we nu naar toe gaan. Daarom stemmen wij tegen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen