Een krat bier voor een tientje? Die tijd is voorbij….

Foto: Wikimedia Commons

Vanaf vandaag (1 juli 2021)  gaat de nieuwe alcoholwet in. Onderdeel van deze wet is een verbod voor supermarkten en slijterijen om alcoholische dranken te verkopen met meer dan 25 procent korting.

De nieuwe alcoholwet, die de drank- en horecawet vervangt, is een idee van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij vindt de nieuwe wet noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. “Zeer teleurstellend”, aldus Blokhuis.

De regeling dat er maximaal 25% korting gegeven kan worden op kratten bier betekent dat de prijs van een krat, zelfs als deze in de aanbieding is, al gauw met enkele euro’s omhoog gaat en neer gaat komen op 12 tot 14 euro per krat. Aanbiedingen  zoals ’twee kratten halen, één betalen’ zullen we vanaf vandaag dus niet meer tegenkomen in de folders.

Als supermarkten wel stunten met de drankprijzen, kunnen ze een boete krijgen van 1.360 euro tot 5.440 euro, zegt toezichthouder NVWA tegen NU.nl. Hogere kortingen dan 25% zijn  overigens wel toegestaan op plekken waar je je drankje direct nuttigt, zoals in de horeca. Daarmee blijft het welbekende Happy Hour nog overeind alhoewel sommige gemeenten die kortingsuurtjes al wel verboden hebben.

De nieuwe alcoholwet bevat ook andere maatregelen.Er wordt ook wordt strenger toegezien op minderjarigen die alcohol drinken. Ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, zijn strafbaar. Hetzelfde geldt voor vrienden die al achttien jaar zijn en alcohol kopen voor een minderjarige.

Een wijntje of biertje bij de kapper is ook verleden tijd. Buiten de deur mag je alleen nog drank nuttigen in kroegen, restaurants en hotels. Drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen