‘Wonen in de pastorie’ officieel geopend

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Er is het afgelopen jaar hard gewerkt om de  voormalige Sint Josephpastorie uit 1907 te verbouwen tot zeven luxe appartementen Vrijdag 18 juni werd  het prachtige resultaat, een initiatief van de Dongense projectontwikkelaar Publieke Werken, officieel geopend door wethouder Eline van Boxtel.

Vijf jaar geleden op 23 juni 2016 tekende Eric van den Bosch van Publieke Werken de koopakte van deze pastorie, die eigendom was van de gemeente Dongen. Het oorspronkelijke doel was om de pastorie te verbouwen tot 16 éénpersoons-appartementen met gezamenlijke woonfuncties. Het project KICKSTRT bleek toen nog te ambitieus en zijn tijd ver vooruit. Publieke Werken ging daarop de uitdaging aan om KICKSTRT  om te vormen tot andere koopappartementen waar de markt wel positief op zou reageren. Met een nieuwe architect en een uitgebreid bouwteam werd de schouders gezet onder het nieuwe plan, wat uiteindelijk resulteerde in het prachtig resultaat wat nu gerealiseerd is.

In augustus  2020 werd gestart met de sloop. Inmiddels waren er al zes enthousiaste kopers die liefst elke dag op de bouw kwamen kijken naar de voortgang. Toch moesten ook die geduld hebben tot de eerste kijkdag op 13 november 2020. Eric van den Bosch: “Op de vraag van de kopers konden we een voorzichtige schatting geven van de oplevering: zomer 2021. Het is maar dat je het weet, maar aanstaande maandag is het de 21e juni en begint de zomer.”

“Een gat in de muur was aanleiding om te zoeken naar een creatieve oplossing om dit weer fatsoenlijk te krijgen” aldus Eric van den Bosch. “Gaandeweg vormde zich het idee om iets te doen met de historie van het gebouw en vervolgens met de toekomst. Dit resulteerde in een tijdcapsule en een plaquette van de heilige Sint Joseph. Alle betrokkenen kregen om een boodschap aan de toekomst toe te vertrouwen. Omdat het gebouw ooit van de parochie-gemeenschap was, later een soort gezamenlijk burgerbezit via het eigendom van de gemeente, en nu gezamenlijk bezit van de nieuwe bewoners, werd  wethouder Eline van Boxtel benaderd deze overdracht een meer formele invulling te geven. Zij plaatste als officiële handeling vrijdag de koker in het gebouw en vertrouwde de geschreven boodschappen daarmee toe aan de verre toekomst.”

Met de verbouw van dit karakteristieke pand is een bijzonder pareltje uit de geschiedenis van Dongen nu bewaard gebleven in het hart van ons dorp.

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

 

 

Reacties