Stopzetten bouwplan Biezenplein: geen verplichtingen aan projectontwikkelaar

Foto:

Het stopzetten van de bouwplannen voor het Biezenplein kost de gemeente geen extra geld als het gaat om eventuele compensatie voor De Bunte Vastgoed, de projectontwikkelaar van het Biezenplein.

Die geruststellende woorden sprak wethouder Eline van Boxtel gisteren nadat verschillende politieke partijen hun zorgen en verbazing daarover hadden uitgesproken. Aanleiding was de ‘kanttekening’ in het voorstel dat ‘op redelijke en billijke wijze’ een regeling getroffen moet worden met De Bunte Vastgoed als de bouwontwikkeling stopgezet zou worden.

Door: Bernadette Klerx

Weerstand
Het Biezenplein is eigendom van de gemeente. De Bunte Vastgoed had voor deze locatie een plan ontwikkeld voor een gebouw met 12 (luxe) appartementen, een parkje en parkeerplaatsen. De plannen pasten goed in de totale herontwikkeling van het Dongense centrum, zo dachten gemeente en projectontwikkelaar. Maar de plannen vielen bij omwonenden en belanghebbenden duidelijk niet in goede aarde, zo bleek vorig jaar tijdens een informatieavond waar de plannen gepresenteerd werden. De weerstand richtte zich vooral tegen de bebouwing op dat stukje groen in hartje centrum.

Stekker uit de plannen
Daarom werd een klankbordgroep opgericht, die de mogelijkheden moest verkennen voor een plan dat op meer instemming kon rekenen. Maar ook dat bleek uiteindelijk ijdele hoop. Het College concludeerde vervolgens dat er geen draagvlak is voor enige bouwontwikkeling en besloot de stekker uit de plannen te trekken. In plaats daarvan wordt het Biezenplein opgeknapt zonder enige vorm van bebouwing. Die opknapbeurt staat op de planning voor 2022 en daarvoor is een bedrag van € 188.000 gereserveerd.

Geen schoonheidsprijs
De gemeenteraad besprak het voorstel gisteren en toonde zich bepaald niet gelukkig met de gang van zaken. ‘Wij zijn wel blij dat er nu toch een stukje groen in het centrum behouden blijft en dat er goed geluisterd is naar de inwoners, maar het proces had beter gekund. Beter is het om aan de voorkant draagvlak te creëren voordat je allerlei kosten gaat maken. Nu schieten we er als gemeente mee in. Zonde van het geld’, vond VVD-raadslid Angela Horsten.

‘Laat dit een les zijn voor de toekomst. Nu is er eerst een project helemaal uitgewerkt en daarna zijn we pas begonnen met het communicatie- en participatietraject. Dat moet andersom’, sloot Annemarie van Eenennaam(CDA) zich daarbij aan.
En ook in de ogen van D66-raadslid Joeri de Jong verdiende het proces zeker niet de schoonheidsprijs. ‘Het kost ons toch allemaal best wat geld. We hebben geïnvesteerd in participatie en inzet van ambtenaren, en de huidige boekwaarde van € 209.000 moet afgeschreven worden.’

Ondernemersrisico?
Daarnaast was de raad vrij sceptisch over ‘de regeling’ die met De Bunte getroffen zou moeten worden.
‘Dit hoort toch gewoon bij het ondernemersrisico’, vond Marius van der Heijden van de Ouderenpartij voor Dongen. En ook andere partijen vroegen zich af of het wel gebruikelijk was om daarover afspraken te maken’.

Geen verplichting, alleen gebaar maken
Maar volgens wethouder Eline van Boxtel maakte de raad zich zorgen om niks.‘We hebben geen enkele verplichting naar De Bunte toe’, benadrukte ze. ‘Maar in de Beljaart hebben we altijd prettig met hen samengewerkt. Daar hadden zij toen nog 1 bouwrecht over. Toen hebben ze samen met ons het project Biezenplein opgepakt. Omdat wij dit nu stop gaan zetten, vinden we het wel zo netjes om iets voor hen terug te doen. Want zij hebben toch allerlei kosten gemaakt. Mogelijk kan De Bunte een project gegund worden in de Noorderlaan, maar hier is nog niks over vastgelegd. En het kost ons ook zeker geen geld. Het is alleen zo dat we als eerste aan De Bunte denken als we daar straks bouwrechten gaan uitgeven. Maar die grond betalen ze dan ook gewoon, hoor. Nogmaals, we zijn ze niks verplicht, we willen alleen netjes een gebaar maken.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen