Raad stelt discussie over woningbouw Noorderlaan uit

Foto:

De gemeenteraad wil eerst een gedegen startnotitie over de woningbouwplannen in de Noorderlaan voordat ze gaat discussiëren over de inhoud.

De raad stuurde het College gisteren unaniem terug naar de tekentafel. Want de globale uitgangspunten die het College ter bespreking had voorgelegd, vond de raad te summier en onvoldoende uitgewerkt. ‘Dit voorstel is niet compleet en kwalitatief niet goed genoeg. Wij willen de wethouder graag de gelegenheid geven om het voorstel te verbeteren voordat we gaan discussieren over de inhoud’, vatte CDA-raadslid Annemarie van Eenennaam de mening van de raad samen. De discussie over woningbouw in de Noorderlaan is nu verplaatst naar september.

Door: Bernadette Klerx

Duurzaam en vernieuwend
Nu de Beljaart bijna volgebouwd is, komt de Noorderlaan als nieuwe woonwijk in beeld. En dat wordt niet zomaar een wijk; nee, de Noorderlaan wordt een duurzame wijk met veel aandacht voor landschap en groen, en ook kansen voor nieuwe en vernieuwende woonvormen. De locatie Noorderlaan is eigendom van de gemeente, is ongeveer 9,5 hectare groot en biedt ruimte voor zo’n 275 woningen. De helft daarvan worden sociale huurwoningen die Casade gaat bouwen. In de nieuwe wijk zal veel ruimte zijn voor groen en biodiversiteit en vernieuwende woonvormen; en als het aan het College ligt, moet daarbij specifiek aandacht zijn voor starters, kleine huishoudens en senioren.

Auto te gast; fietsen en lopen centraal
Een ander belangrijk uitgangspunt is dat fietsers en voetgangers centraal staan; de auto is ondergeschikt. Dat betekent ook dat niet iedereen voor zijn deur zal kunnen parkeren . De gemeenteraad mag straks aangeven wat zij het liefst in de nieuwe wijk ziet. Dat wordt dan uitgewerkt in een bestemmingsplan. Maar daarvoor wil de raad nu dus eerst een betere onderbouwing en uitwerking van de uitgangspunten die het College heeft opgesteld.

‘Niet goed begrepen’
Wethouder Eline van Boxtel had daar geen problemen mee. Maar ze legde wel even uit waarom het College voor deze weg had gekozen. ‘U heeft in een eerder stadium al aangegeven dat u als raad vanaf het begin in het proces meegenomen wilde worden. Daarom wilden wij u ruimte bieden om uw ideeën aan ons mee te geven. We hebben onlangs een informatieavond gehad over de Noorderlaan en toen gaf u aan dat u dat in de raad verder wilde bespreken. Maar ik kom tot de conclusie dat ik u niet goed heb begrepen. Wij gaan nu in het College bespreken hoe wij zo goed mogelijk aan uw verwachtingen tegemoet kunnen komen’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen